Een veilige plek om te spelen

Al meer dan een miljoen kinderen zijn gevlucht uit Syrië. Elke dag komen in Noord-Libanon honderden kinderen de grens over. Velen hebben alles moeten achterlaten. War Child zet alles op alles om zoveel mogelijk van deze kinderen psychosociale noodhulp en onderwijs te bieden. Zodat ze tijdens hun vlucht wel weer even gewoon kind kunnen zijn, en heftige ervaringen kunnen verwerken.
26 november 2013

Doelwit in volwassen oorlog
Kinderen en jongeren in Syrië zijn doelwit in een oorlog van volwassenen. Ze worden gedood, mishandeld, gemarteld en geronseld om mee te vechten. De emotionele littekens van de kinderen zijn groot.

Kinderen verliezen het vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze worden angstig en teruggetrokken of juist rebels en agressief. Het duurt minstens een generatie lang voor deze littekens weer geheeld zijn.

Psychosociale noodhulp
War Child biedt deze kinderen psychosociale noodhulp. Bij War Child kunnen kinderen op een veilige plek beginnen met het verwerken van hun heftige ervaringen, weer naar school gaan en gewoon weer even kind zijn. Het is belangrijk dat kinderen deze hulp zo snel mogelijk krijgen. Zo wordt de impact van het geweld beperkt, en kan de cirkel van geweld, angst en agressie worden doorbroken.

Spelen, lachen en plezier
Door mee te doen aan de projecten van War Child, ontwikkelen kinderen positieve sociale vaardigheden. Hierdoor kunnen ze makkelijker hun gevoelens uiten en hun zelfvertrouwen weer terugkrijgen. Ze kunnen weer spelen, lachen en plezier maken. Enorm belangrijk in een tijd waarin ze de meest ingrijpende dingen meemaken

Spelen met LEGO
Kinderen die zijn gevlucht hebben vaak alles achter moeten laten. Ook hun speelgoed en vriendjes en vriendinnetjes. LEGO Foundation besloot daarom om de Syrische kinderen in de War Child programma’s te verassen met speelgoed.

Barbara Boekhoudt van War Child, werkt dagelijks met Syrische vluchtelingen in Libanon. “Normaal gesproken accepteren we geen speelgoed, kleding of andere spullen voor kinderen in onze veldkantoren. De vervoerskosten zijn hoog en om alles op de juiste plek te krijgen in een conflictgebied is niet eenvoudig.”

Uitzondering
“Maar in de noodsituatie waarin de Syrische kinderen in Libanon zich bevinden, waren we wel enorm blij met het aanbod. Het zorgt ervoor dat de kinderen kosteloos met LEGO en DUPLO kunnen spelen. Ruim 25.000 kinderen tussen de vier en de twaalf jaar kunnen nu, naast meedoen aan onze psychosociale workshops, ook weer gewoon even kind zijn. Iets wat heel belangrijk is in een conflict waarbij kinderen zo geraakt worden.”

Lees meer over ons werk met Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon.