Door de ogen van kinderen: Twee jaar van vrijheid in Zuid-Soedan

“Onze ouders zijn vermoord in de oorlog,” vertelt een scholier in de klas. De leerlingen komen uit een klein dorp in Zuid-Soedan. “Er waren geen scholen tijdens de oorlog, “ voegt een andere jongen eraan toe. “En er waren geen ziekenhuizen,” valt een meisje bij. Het drietal doet mee aan War Child’s programma. Om de gevolgen van een langdurige oorlog te verwerken.
12 juli 2013

Op 9 juli 2011 scheidde Zuid-Soedan zich af van wat nu Soedan heet om een onafhankelijke staat te worden. Een brute oorlog woedde decennia tussen Noord- en Zuid-Soedan, met als resultaat ruim twee miljoen doden en naar schatting 4,9 miljoen vluchtelingen. Tijdens de oorlog verloren veel kinderen hun ouders, werden gescheiden van hun familie of gedwongen te vechten als soldaten.

Geen structuur
Kinderen leven nu in een land waar bijna geen infrastructuur is, en er bijvoorbeeld nog steeds landmijnen langs de weg liggen. In veel gebieden is er een gebrek aan sociale voorzieningen, zoals medische hulp, elektriciteit en stromend water.

Verbetering
Toch beginnen kinderen verbeteringen te zien. “Ik ben blij dat de overheid scholen bouwt in de dorpen,” zegt een meisje. Maar ze benoemt ook dat nog te weinig kinderen naar school gaan. “Ik wil de gemeenschap graag vertellen om hun kinderen onderwijs te geven,” zegt een vriend naast haar. “En niet om hun kinderen te dwingen jong te trouwen,” voegt het meisje toe.

Ons werk
Ondanks deze stapjes in de goede richting, worden kinderen in Zuid-Soedan elke dag weer geconfronteerd met de oorlog. War Child helpt hen in Zuid-Soedan om te herstellen van de verwoestende gevolgen van oorlog en terug te kunnen naar school.  
Lees meer over ons werk in Zuid Soedan