Claudine (17) uit Congo uit zich met muziek

Oost Congo wordt al jarenlang geteisterd door een oorlog waar inmiddels 5,3 miljoen mensen slachtoffer van zijn geworden. Vrouwen en kinderen worden hard geraakt; verkrachting, huiselijk geweld en misbruik zijn aan de orde van de dag. Het zijn de middelen om angst te zaaien en macht uit te oefenen.
27 maart 2013

Vriendinnetje van een van de rebellen
Als Claudine 10 jaar is, wordt haar dorp aangevallen door rebellen. Jonge meisjes en vrouwen worden verkracht en, als ze weigeren, vermoord. Eén van de rebellen laat zijn oog op Claudine vallen als zijn vriendinnetje. “Ik had geen enkele andere keuze dan hem te accepteren. Ik was pas 10. Ik vreesde voor mijn leven”.

Na 2 weken worden de soldaten uit het dorp verjaagd. Claudine is radeloos omdat ze denkt dat ze geen enkele toekomst meer heeft. “Wie wilde er bijvoorbeeld nog met mij trouwen? Mensen in mijn dorp waren ooggetuigen geweest van wat er met mij was gebeurd”.

Leren over rechten
Claudine komt in aanraking met een campagne van War Child, gericht op meisjes als zij. Meisjes die te maken hebben gehad met seksueel geweld. “In die campagne vertelden ze hoe je voor jezelf kon opkomen. Ik vond het interessant wat zij ons vertelden en ging naar de lessen over onze rechten, over de risico’s die we liepen en hoe we ons leven opnieuw konden invullen”.

Dans en muziek als uitlaatklep
Claudine zit inmiddels in een project van War Child. Met creatieve activiteiten leert ze haar ervaringen verwerken. Zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen. Ook volgt ze nu een vakopleiding, zodat ze haar leven een nieuwe richting kan geven. Ze doet graag mee met de dans en muziek activiteiten. Een onderdeel wat Claudine heerlijk vindt omdat ze zich daarin kan uiten.

Help verlaten oorlogskinderen zoals Claudine. Doneer nu.