War Child krijgt steun van het EU Children of Peace Initiative

De Europese Unie ontving in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede. Met het geld van deze prijs heeft de EU de Children of Peace Initiative opgericht. Dit is een fonds dat jaarlijks geld geeft aan projecten voor kinderen die niet in vrede kunnen opgroeien. Dit jaar doneert de EU € 400.000 aan het noodhulp onderwijsprogramma van War Child in DR Congo.
14 februari 2014

Kinderen in het door oorlog geteisterde Oost-Congo kunnen dankzij deze bijzondere donatie van de Europese Unie scholing krijgen van War Child. 

Scholing is een essentieel onderdeel van onze programma’s. Het biedt kinderen structuur en houvast, en geeft ze ondanks de onzekere situatie de kans om te leren. 

Jarenlange oorlog
De afgelopen twintig jaar is het oosten van DR Congo geteisterd door een luguber conflict. De oorlog beperkt zich niet tot de landsgrenzen. Bijna alle omliggende landen zijn hierbij betrokken. Het gevolg van al dit geweld is enorm. Miljoenen doden, honderdduizenden mensen op de vlucht voor gevaarlijke bendes en een bevolking die in diepe armoede leeft. Kinderen worden ontvoerd als seksslaaf of worden geronseld om mee te vechten. Tienermoeders die misbruikt zijn, worden verstoten door hun gemeenschap.

Een veilige omgeving
In DR Congo richt War Child zich op de bescherming van de kinderen. Dit doen we door ze psychosociale noodhulp, bescherming en educatie te bieden. Een veilige omgeving maakt het mogelijk dat de kinderen zich durven uiten, en dat hun rechten worden gerespecteerd. Het is essentieel om nare ervaringen te verwerken, en de cirkel van geweld te doorbreken.

Psychosociale noodhulp
War Child biedt kinderen in DR Congo psychosociale noodhulp. In deze programma’s kunnen zij op een veilige plek beginnen met het verwerken van hun heftige ervaringen, weer naar school gaan en weer gewoon kind zijn. Hoe eerder, hoe beter, want het geweld raakt deze kinderen diep. 

Onderwijs
Onderwijs is de basis voor de menselijke ontwikkeling. Kennis maakt sterk. Maar school is ook een plek waar oorlogskinderen weer gewoon kind kunnen zijn. Waar ze kunnen spelen, leren en lachen. Een plek waar ze veilig zijn. 

Mede dankzij de steun van de Europese Unie kan War Child kinderen en jongeren de kans blijven bieden om weer even kind te zijn en ze scholing te geven.