Bouwen aan een eigen toekomst

Misbruik, prostitutie…Semire (15) uit Congo maakte het mee. Dankzij het She Deals programma kan zij weer bouwen aan haar eigen toekomst. ASN steunt dit bijzondere programma.
20 september 2012

Zuid-Kivu in DR Congo. Een gebied geteisterd door een gewelddadige burgeroorlog. Vrouwen worden hard geraakt; verkrachting, huiselijk geweld en misbruik zijn aan de orde van de dag. De armoede dwingt velen in de prostitutie. De 15-jarige Semire kan er over meepraten. 

Vier jaar geleden slaat Semire op de vlucht als een rebellengroep haar dorp aanvalt. In haar nieuwe dorp is geen geschikte landbouwgrond voor de boerenfamilie. Daarom moet Semire, dan 12 jaar, aan de slag in de goudmijnen van Zuid-Kivu om stenen te vergruizen. Met de hand slaan de kinderen stenen kapot, zodat het goud er makkelijker uitgehaald kan worden. Een loodzware taak, maar voor Semire de enige manier om haar schoolgeld bij elkaar te sparen. De school, die ze steeds minder zal zien.

"Hij zei dat hij verliefd op me was"

Semire moet dagelijks met haar baas onderhandelen over het werk. Op een gegeven moment vraagt haar baas seksuele vergoeding voor het werk dat hij aanbiedt. In het begin weigert ze. Maar omdat ze nergens anders werk kan krijgen, moet ze op een gegeven moment ingaan op het aanbod.

“Hij zei dat hij verliefd op me was en vader van mijn kinderen wilde worden”, vertelt Semire. “Hij gaf me cadeautjes; eten, kleren, make up en een mobieltje.” Semire’s moeder ruikt onraad. “Ik zag dat het niet klopte. Maar we waren zo radeloos. Als je doodmoe thuis komt van je werk en er staat eten, dan eet je. Ik at met mijn ogen dicht.”

 Semire raakt zwanger. Het gevreesde gebeurt: de baas gooit haar uit de mijn en verbreekt alle contact. Semire kan niet meer naar school en wordt in haar dorp uitgescholden. Semire voelt zich door iedereen in de steek gelaten. Ze voelt boosheid tegenover haar eigen zoon. Ze vindt dat hij de problemen heeft veroorzaakt en slaat hem regelmatig. Omdat ze er helemaal alleen voor staat, is er maar één manier om geld te verdienen: in de prostitutie.

Moed om vooruit te kijken

Na een jaar wordt Semire aangesproken door een medewerker van een kinderbeschermingsorganisatie, een lokale partnerorganisatie van War Child. Semire kan meedoen aan She Deals – een programma voor kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van misbruik. Daarin kunnen ze hun ervaringen een plek geven, aan hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te werken, anderen leren te vertrouwen en kunnen ze een vakopleiding volgen.

“Ik zag dat andere meisjes hetzelfde hadden meegemaakt als ik. Ik voelde me niet meer alleen en het gaf me moed om vooruit te kijken en plannen te maken voor de toekomst.” Semire verdient nu haar geld met haar eigen winkeltje, zodat ze haar baby kan onderhouden. Ze woont weer bij haar familie.

She Deals en de ASN Bank

De ASN Bank steunt het She Deals programma in de provincie Zuid-Kivu in Congo.  Namens klanten met een rekening ASN Ideaalsparen doneert de bank – uit eigen middelen – jaarlijks een bedrag aan War Child. Dankzij de ASN Bank kregen in 2011 152 jongens en meisjes sessies in levensvaardigheden. Ook zijn vertegenwoordigers van veertig organisaties opgeleid in kinderrechten en bescherming van kinderen. Daarnaast werden twee jeugdcentra ingericht.

Jij kunt helpen dat bedrag te verhogen. Hoe? Door een rekening ASN Ideaalsparen te openen en te kiezen voor het thema ‘tegen wapenindustrie’. Dan doneert de ASN Bank ook namens jou geld aan War Child.

Meer over de samenwerking met ASN

Vanwege veiligheidsredenen is de naam van het meisje veranderd.