Beslag op rekening Panzi ziekenhuis

De overheid van DR Congo heeft beslag laten leggen op rekeningen van het Panzi ziekenhuis in Bukavu. Tijdens de laatste 3FM Serious Request actie in december kreeg War Child een donatie van € 250.000,- om te besteden aan een project met het Panzi ziekenhuis. Omdat het project waaraan de donatie besteed zou worden nog niet is gestart, is deze donatie niet in gevaar.
01 januari 2015

Het Panzi ziekenhuis, opgericht en onder leiding van Dr. Denis Mukwege, is een goede partner van War Child.

Het beslag dat op de rekeningen is gelegd is het gevolg van een wetswijziging die afgelopen november door de Congolese overheid is doorgevoerd. Die wet maakt belastingheffing over donaties aan het ziekenhuis mogelijk. De overheid claimt nu een bedrag van 600.000,- Congolese francs, omgerekend ongeveer €500.000,-.

Nieuwe belastingmaatregel

Het Panzi ziekenhuis gaat in beroep tegen de claim. De nieuwe belastingmaatregel zet het geven van zorg aan vrouwen en meisjes die slachtoffer werden van seksueel geweld onder grote druk. Het Panzi ziekenhuis staat internationaal bekend als hét expertise centrum voor de behandeling van vrouwen en meisjes die soms ernstig verminkt raken als gevolg van verkrachtingen. Dr Mukwege heeft inmiddels gemeld dat hij zijn personeel niet meer kan betalen en een deel van de zorg aan slachtoffers moet stopzetten.

Overleg over donatie

Het project dat War Child met de donatie van 3FM Serious Request wil uitvoeren is nog niet gestart. De gedoneerde €250.000,- is niet overgemaakt aan het Panzi ziekenhuis. War Child treedt in overleg met het ziekenhuis van Dr. Mukwege en zal het gedoneerde geld pas besteden als er garanties zijn dat de Congolese overheid er geen beslag op legt en de donatie volledig ten goede komt aan slachtoffers van seksueel geweld in Congo.

Lees meer over seksueel geweld in Congo