Abdelfatah uit Syrië mist zijn vader

Abdelfatah woont in Libanon. Sinds kort. Oorspronkelijk komt hij uit Syrië. Toen in Abdelfatah’s buurt een raket was neergekomen en hun deuren en ramen uit huis werden geblazen, besloot zijn familie te vertrekken.
27 maart 2013

Angst en gemis
De hele familie vluchtte naar Libanon. Behalve Abdelfatah’s vader. Hij bleef achter in Syrië. Hierdoor ervaart Abdelfatah veel onrust, hij maakt zich constant zorgen. “Voordat we weg gingen uit Syrië moest mijn vader huilen, hij heeft hij me geknuffeld en gekust. Ik mis hem enorm. Ik ben bang dat er een bom voor zijn voeten valt, en dat hij gewond raakt. Soms voelt het alsof mijn hart stopt met kloppen”.

In Libanon is het veiliger, maar niet vertrouwd. “Het is hier anders. Ons huis hier is veel kleiner. We wonen met heel veel mensen; in totaal zijn we met 15 personen. En er is maar 1 slaapkamer en 1 woonkamer. Ik zou heel graag terug willen naar huis, maar dan wil ik geen bombardementen of schoten horen”. Abdelfatah wil weer kunnen spelen in zijn eigen buurt. En bij zijn vader zijn.

Ontspannen in een veilige omgeving
Abdelfatah zit inmiddels in een project van War Child. Dit zit op een veilige plek, waar hij mee kan doen met creatieve workshops. Op deze manier kan hij zijn ervaringen verwerken. En het gemis van zijn vader even vergeten. “Mijn vriendje was daar ook. Er werd muziek opgezet en we hebben gedanst. We waren heel blij. Ik wil er graag weer heen”.

Naast Abdelfatah vluchten iedere dag nog duizenden Syriërs voor tanks en het geweld in hun land. Meer dan 245.000 Syriërs zijn inmiddels uitgeweken naar Libanon. Kinderen komen terecht op een vreemde plek, met nare herinneringen uit hun thuisland. Dit blijft ze achtervolgen.

War Child wil deze kinderen weer zorgeloos kind laten zijn. Help je mee? Doneer nu.