War Child komt in actie na allesvernietigende aardbeving in Syrië en Turkije

10 februari 2023

Een Syrische familie staat voor hun ingestorte huis
Maandagochtend 6 februari trof een zware aardbeving het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië. De wereld van duizenden kinderen is volledig op zijn kop gezet. Letterlijk en figuurlijk, fysiek en mentaal. En dat terwijl kinderen in Syrië leven onder de gevolgen van een verwoestende oorlog. Wij zijn - vanwege de oorlog - al jaren aanwezig in Syrië en kunnen nu snel in actie komen.

Klap op klap

Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 22.000 mensen - waaronder veel kinderen - omgekomen en meer dan 8.000 mensen uit het puin gehaald.

In Syrië zijn kinderen al jaren het slachtoffer van een verwoestende oorlog en daar komt nu deze ramp nog eens bovenop. Wij zijn er al jaren voor deze kinderen, die nu geconfronteerd worden met een nieuwe traumatische gebeurtenis. Ze hebben dierbaren verloren, hun huizen zijn verwoest en ze kunnen niet naar school. Ze zijn alles kwijtgeraakt.

"4,1 Miljoen mensen in het noordwesten van Syrië zijn op dit moment al afhankelijk van humanitaire hulp vanwege de oorlog", zegt Lukas van Trier, landendirecteur van ons Syrië programma. "Daarbovenop worden zij tegelijkertijd getroffen door een cholera-uitbraak en barre winterse omstandigheden, waaronder zware regen- en sneeuwval."

“4,1 Miljoen mensen in het noordwesten van Syrië zijn op dit moment al afhankelijk van humanitaire hulp vanwege de oorlog"
Lukas van Trier, landendirecteur van ons Syrië programma

Direct in actie

Nu reddingsmissies ten einde lopen, gaan we een nieuwe en schrijnende fase in waarin de nood zal blijven toenemen. Samen met onze lokale partners zullen wij deze belangrijke volgende fase ondersteunen.

"De behoefte aan zorg en medeleven is nog nooit zo groot geweest. Alles wat we doen is voor de kinderen", zegt Van Trier. "Maar we hebben ook een zorgplicht voor collega's die ons werk in Syrië mogelijk maken. Dit zal voorop blijven staan terwijl onze programma’s voor de kinderen zich ontvouwen."

“Mijn vader maakte me wakker om het huis te ontvluchten. We gingen naar buiten naar de auto en vonden overal stenen. Gelukkig konden we wegkomen voordat het dak op ons neerkwam"
Kamal (12) komt uit het noordwesten van Syrië

Kamal (12)

Er wordt op dit moment met man en macht hulp geboden, zoals medische hulp en winterkleding voor families en kinderen die dit het meeste nodig hebben. Maar we hebben juist ook oog voor de lange termijn.

Onze focus ligt nu bij het hulp bieden aan de kinderen die in het noordwesten van Syrië wonen. Hier komt de hulpverlening namelijk zeer traag op gang. Onze prioriteit is om zo snel mogelijk bescherming te bieden aan kinderen en hun families die ontheemd zijn geraakt. Zij krijgen psychosociale noodhulp, tenten, dekens, matrassen en winterkleding. Bovendien zorgen wij voor veilige plekken waar de kinderen op adem kunnen komen. Nu en straks. Want we laten deze kinderen niet in de steek.