TeamUp voor oorlogskinderen in Nederland

De oorlog ontvlucht, de gevaarlijke overtocht overleefd. Eenmaal in Nederland zijn kinderen uit Syrië, Somalië of andere oorlogslanden veilig. Bang zijn voor bommen hoeft niet meer. Maar nu moeten ze een nieuw leven opbouwen in een vreemd land. Ver weg van alles wat vertrouwd is.
28 april 2016

Wat deze kinderen nodig hebben, is ontspanning, structuur en veiligheid. War Child, UNICEF Nederland en Save the Children hebben daarom hun jarenlange expertise gebundeld. Samen hebben we een programma ontwikkeld voor gevluchte kinderen in Nederland.

Sport, spel en dans
Op dit moment zijn we begonnen met het trainen van vrijwilligers die met de gevluchte kinderen gaan werken. Straks kunnen op 5 opvanglocaties - in Amsterdam, Overberg, Tilburg, Ter Apel en Sweikhuizen - de kinderen sporten en dansen. Zodat ze zich ontspannen en hun nare ervaringen een plek geven. En zich weer even veilig voelen. 

Wil je het project volgen? Dat kan. Projectleider Ernst Suur houdt een vlog bij van het project: www.twitter.com/ernstsuur. Hieronder de eerste video:

Met kinderen werken die heftige ervaringen hebben meegemaakt, is een vak apart. Wat doe je als een kind agressief of angstig is? Hoe zorg je dat activiteiten aansluiten op hun leefwereld? Waar verwijs je kinderen naartoe die meer hulp nodig hebben? De super enthousiaste professionals die vrijwillig met deze kinderen aan de slag gaan, hebben een uitgebreide training gekregen. Zodat gevluchte oorlogskinderen op een positieve manier kunnen werken aan hun zelfvertrouwen.

TeamUp
Misschien heb je al meer over dit project gelezen op onze site onder de naam Move Forward. Omdat een andere Nederlandse organisatie ook zo heet, hebben we ons project omgedoopt. Vanaf nu heten we TeamUp.