Kinderen delen op Oegandese radio hun ideeën over hoe school veiliger kan

Wat is er nodig om een school veilig te maken voor kinderen? 32 radiostations in Oeganda stelden deze vraag op de Dag van het Afrikaanse Kind. Aan niemand minder dan: de kinderen zelf.
16 juni 2014

'Kinderen kunnen heel goed zelf aangeven wat er nodig is om hun school veiliger te maken. In plaats van dat wij als volwassenen hierover praten, stimuleren we kinderen - vandaag via de radio- om ons te laten weten wat te doen,' vertelt Ernst Suur, War Child medewerker in Oeganda. 

Kinderen een stem geven

32 radiozenders zijn vandaag nieuws items, interviews met kinderen en discussies te horen. Allemaal om een veilige plek op school bespreekbaar te maken en kinderen een stem te geven.

'Iets wat altijd zou moeten gebeuren.  Ook morgen. Overmorgen. En die dagen daarna. En niet alleen vandaag op de Dag van het Afrikaanse kind – de internationale dag op 16 juni waarop aandacht is voor de situatie van kinderen in Afrika,' aldus Ernst. 

Onveilig op school

Een van de kinderen vertelt: 'Bij mij op school is het niet veilig. De leraren slaan.' 'Bij ons op school gaan we niet eens voetballen of een leuk spelletje spelen. Dat moet veranderen,'  aldus een ander kind. 

De problemen die kinderen aankaarten vandaag zijn heel uiteenlopend. Kinderen komen ook met oplossingen. 'Leraren moeten meer geduld hebben en liever zijn.' 'Meer zingen op school en veel meer spelletjes waardoor we onze talenten kunnen ontwikkelen.' 'Meer praten over dingen die ons bezig houden.'

Na vandaag worden alle reacties uit de radioshows verzameld en gebundeld. Later dit jaar kan iedereen ze nalezen in The New Vision, een belangrijke krant in Oeganda. Ook komen er stickers met uitspraken, zodat er ook daadwerkelijk iets gaat gebeuren met de stemmen van deze kinderen. 

Inzet van radio

Samen met Raising Voices en Wizarts Media initieerde War Child in Oeganda deze actie. War Child is al sinds 2004 actief in Noord-Oeganda. We maken ons in de regio sterk voor bescherming van kinderrechten, en met zelf ontwikkelde DEAL programma’s leren we kinderen dealen met de gevolgen van geweld. Ingrijpende ervaringen verwerken de jongeren in radio, maar ook met toneel, film, en muziek, Zo vindt hun innerlijke oorlog een weg naar buiten, en krijgen heftige indrukken een plek waardoor ze weer vooruit kunnen kijken. Lees meer over ons werk in Oeganda