7.000 kinderen geholpen in Gaza

War Child en haar partners hebben 7.000 Palestijnse kinderen in Gaza psychosociale hulp gegeven sinds het einde van het geweld afgelopen zomer. De kinderen waren allemaal (in)direct getroffen door de zeven week durende bomaanslagen van het Israëlisch leger; meer dan 373.000 kinderen in Gaza zijn getraumatiseerd volgens UNICEF.
09 januari 2015

“Tijdens de gevechten in juli en augustus konden we alleen werken vanuit schuilplaatsen. We deden twee sessies per dag om zoveel mogelijk kinderen psychosociale hulp te bieden,” zegt Jamal, medewerker van War Child in Gaza. “In september hebben we ons programma uitgebreid en begonnen we activiteiten en ondersteuning te bieden in Safe Spaces.”

“Momenteel is zeventig procent van de bevolking in Gaza nog steeds vluchteling. Na de wapenstilstand is een aantal families weer teruggekeerd naar huis. Maar voor veel van hen is dat niet mogelijk, omdat hun huis is verwoest,” legt Jamal uit. Volgens UNRWA, een speciale afdeling van de VN die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen, zijn meer dan 100.000 huizen door heel Gaza verwoest of beschadigd; veel mensen wonen nog steeds in schuilplaatsen of bij familie.

Jamal: “Families leven in angst en zijn gefrustreerd. De werkeloosheid is groot: 60 procent heeft geen baan. Fabrieken zijn verwoest en het elektriciteitsnet is niet stabiel.”

Een veilige plek
Na het staakt-het-vuren is War Child samen met haar partners, zoals Plan UK, direct gestart met het bieden van noodhulp. Dankzij het grote aantal donaties van onze friends in Nederland en hulp van het Department for International Development uit het Verenigd Koninkrijk konden er zes Safe Spaces gebouwd worden. Dit zijn veilige plekken waar kinderen kunnen spelen en mee kunnen doen aan psychosociale activiteiten.

“Na drie en een halve week hadden we al 3.179 kinderen, zevenhonderd moeders en 170 vaders bereikt. We organiseerden twee sessies per dag en werkten met vier groepen van elk 30 kinderen,” vertelt Jamal. “Onze focus lag op vooral op de angst. We leerden de kinderen dat het normaal is om in zulke omstandigheden bang te zijn en lieten ze hun ervaringen met elkaar delen. We verzekerden ze dat ze niet alleen zijn en hielpen ze te realiseren dat wat ze voelen normaal is.”

“Op dit moment werken we aan het leren omgaan met de situatie en hun emoties en reacties op wat er is gebeurd. We werken ook aan hun toekomstperspectieven.”

Hulp voor lange termijn
War Child werkt samen met lokale en internationale partners om ervoor te zorgen dat de kinderen die het meest zijn getroffen door het geweld geholpen worden. “We werken ook in schuilplaatsen, scholen en buurtcentra vertelt Jamal. “Op dit moment hebben we 7.000 kinderen bereikt. Maar we willen zoveel mogelijk getroffen kinderen helpen.”

Lees het verhaal van Hamza en Assil die meedoen met een project van War Child in het noorden van Gaza.