7 jaar oorlog in Syrië

Het is zeven jaar geleden dat de vernietigende burgeroorlog uitbrak in Syrië. Miljoenen Syrische gezinnen moesten vluchten voor het geweld. Het conflict heeft al honderdduizenden slachtoffers geëist.
15 maart 2018

Dagelijkse bombardementen

Wie het nieuws volgt weet dat het leven voor veel Syriers in - onder andere - Oost-Ghouta momenteel onvoorstelbaar zwaar is. Zeven jaar na het begin van de Syrische burgeroorlog zijn bomaanslagen en beschietingen nog steeds aan de orde van de dag. 

7 feiten over 7 jaar oorlog

  1. De oorlog in Syrië duurt inmiddels langer dan de Tweede Wereldoorlog
  2. Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht. De grootste groep vluchtelingen is afkomstig uit Syrië
  3. Bijna 12 miljoen Syriërs hebben huis en haard verlaten, 6 miljoen zijn er naar het buitenland gevlucht, 5,5 miljoen hebben elders in het land een veilig heenkomen gezocht. 
  4. Slechts een klein percentage Syrische vluchtelingen wordt opgevangen in Europa. De overgrote meerderheid wordt opgevangen in de regio van het conflictgebied: Libanon, Jordanië en Turkije
  5. In Turkije leven nu meer dan 3 miljoen vluchtelingen uit Syrië. Slecht een kleine groep wordt opgevangen in kampen, de meesten van hen leven in steden en dorpen waar ze ternauwernood hun hoofd boven water houden
  6. Veel kinderen in Syrië kunnen niet meer naar school, omdat sinds het uitbreken van de oorlog 1 op de 4 basisscholen in Syrië is verwoest of wordt gebruikt als schuilplaats
  7. 80% van alle Syrische vluchtelingen in Jordanië die buiten vluchtelingenkampen wonen, leeft onder de armoedegrens. Meer dan de helft van alle gevluchte Syrische gezinnen in Libanon moet rondkomen met minder dan 2,87 dollar per dag

Dit moet stoppen. Nu.

Ondanks het staakt-het-vuren gaan de bomaanslagen en beschietingen gewoon door. Beelden van gifgasaanvallen in Douma, de grootste stad van Oost-Ghouta, laten de levenloze lichamen zien van mannen, vrouwen en kinderen, het schuim soms nog op de mond.

Wij schamen ons voor wat er gebeurt met kinderen en gezinnen in Syrië. Op dit moment zitten minstens 350.000 burgers vast in Ghouta, waaronder duizenden kinderen. Schuilen voor de bombardementen wordt bemoeilijkt omdat veel schuilkelders door bombardementen zijn ingestort. Er is een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Scholen zijn gesloten of vernield. De toekomst van kinderen wordt vernietigd. 

Slechts mondjesmaat verlaten kleine groepen burgers uit Oost-Ghouta het gebied via een corridor. VN-secretaris-generaal Guterres sprak eerder van "de hel op aarde" toen hij sprak over Oost-Ghouta.

War Child's statement over Oost-Ghouta

Meer over ons werk voor Syrische vluchtelingen

Tekst: Leoni Fohr
Foto's: Diaa Malaeb (War Child) en Alessio Romenzi

Bronnen: 
* http://www.unhcr.org/nl/7-jaar-oorlog-syrie-feiten/
https://nos.nl/artikel/2222162-syrische-burgers-verlaten-de-hel-op-aarde...