20 jaar War Child

Vrijdag 9 oktober 2015 is het precies 20 jaar geleden dat War Child werd opgericht. Dat is geen reden tot feest, want helaas is het werk van War Child nog steeds hard nodig. Daarom gaan we ook niets vieren. We gaan ‘gewoon’ door op de weg die we twintig jaar geleden zijn ingeslagen.
08 oktober 2015

De afgelopen twee decennia hebben we het leven van miljoenen kinderen veranderd. Het leven van kinderen uit gebieden die dagelijks kampen met gruwelheden van geweld en conflict. Kinderen die anders vergeten zouden zijn. Ons werk is mogelijk dankzij de inzet en steun van onze Friends en partners.

Waar de camera’s vertrekken, gaan wij door
War Child werkt in enkele van de gebieden die het zwaarst door oorlog getroffen zijn. Ook als de oorlog niet meer in het nieuws is en de TV-camera’s zijn vertrokken, gaan de projecten door. We zijn begonnen in Bosnië Herzegovina en via onder andere Tsjetsjenië, Kosovo en Sierra Leone werken we nu in elf landen: Afghanistan, Colombia, Libanon, DR Congo, Zuid-Soedan, Soedan, Burundi, Oeganda, bezet Palestijns Gebied, Irak en Sri Lanka.

Beschermen tegen geweld
Vanaf het begin geloven we één ding: kinderen horen niet in oorlog thuis. Nooit. Er is geen enkel excuus dat rechtvaardigt dat hun levens door oorlog worden verscheurd. War Child heeft laten zien dat je kinderen en jongeren kunt beschermen tegen geweld en hen kan helpen hun leven weer op te bouwen. Want kinderen zijn veerkrachtig, maar dat kunnen ze niet alleen. Daarom is het belangrijk dat we kinderen zo snel mogelijk helpen om te leren omgaan met hun vaak heftige oorlogservaringen.   

Van noodhulp tot wederopbouw
Onze projecten richten zich op onmiddellijke hulp bij het uitbreken van conflicten tot langere termijn re-integratie in de samenleving. Van noodhulp tot aan herstel en wederopbouw. We komen op voor de meest kwetsbare kinderen, wier huizen, families en gemeenschappen verwoest zijn. Onder hen zijn ook kinderen die op straat leven en werken, kinderen die gevlucht zijn, kinderen die er alleen voor staan, kinderen die uitgebuit worden in de ergste vormen van kinderarbeid, zoals kindsoldaten, en kinderen die seksueel geweld overleefd hebben.

Kiezen voor vrede in plaats van geweld
War Child is één van de weinige organisaties die zich volledig gespecialiseerd heeft in programma’s voor kinderen en jongeren getroffen door oorlog. Door de combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming kunnen kinderen weer vertrouwen, een toekomst en veiligheid vinden. Door hen een actieve en positieve rol te geven in hun gemeenschap, kunnen zij hun leven weer oppakken. De kinderen van vandaag zijn de volwassenen van morgen. Zij kunnen de cyclus van geweld doorbreken door te kiezen voor vrede in plaats van geweld. Want daar geloven we in.

Jij ook?

Help War Child de oorlog uit een kind te halen. Doneer nu.