1 Jaar Safe Schools Guidelines: tijd voor actie!

Een jaar geleden presenteerde War Child samen met een coalitie van landen en andere hulporganisaties de Richtlijnen voor Veilige Scholen. Tot dusver hebben 51 landen deze richtlijnen erkend. Tijd om in actie te komen dus, om de overige landen ook over de streep te trekken!
14 december 2015

War Child is daarom op 14 december bij de VN in Genève een van de mede-organisatoren van het evenement Strengthening Protection of Education during Armed Conflict.

Tijdens dit event zullen onder meer Leila Zerrougui, de Speciale VN-Rapporteur voor Kinderen en Gewapend Conflict, en Ken Miller van War Child spreken over de gevolgen van aanvallen op scholen op kinderen. Ook komen de te nemen vervolgstappen aan bod.

De richtlijnen van de Global Coalition to Protect Education from Attack bieden een leidraad voor landen om militair gebruik van scholen en universiteiten tegen te gaan. Die zijn hard nodig, want het aantal aanvallen op scholen is groot.

Alleen al in de afgelopen vier jaar lagen naar schatting 4.000 scholen in Syrië in de vuurlinie. Honderden kinderen zijn daarbij omgekomen. Ook in landen als Colombia, Congo en Irak zijn ‘onveilige scholen’ een bijna dagelijkse realiteit.

De psychologische impact van militair gebuik van scholen - en van oorlog in het algemeen - op kinderen is gigantisch. Kinderen zijn getuige van geweld, en kunnen gewond raken of zelfs gedood worden. Ze verliezen de plek waar ze kunnen werken aan hun toekomst, en waar zij zich veilig zouden moeten voelen.

Dat daar iets aan moet gebeuren, vindt - gelukkig - ook de Nederlandse regering. Op uitnodiging van de coalitie sprak Minister Koenders van Buitenlandse Zaken begin dit jaar zijn steun uit, met de belofte andere landen over de Richtlijnen aan te spreken.

War Child zal zich in 2016 samen met de coalitiepartners blijven inzetten om de Safe Schools Guidelines op de politieke agenda te houden.

Naast het stimuleren van de Nederlandse regering om zich aan de belofte te houden, zullen we ook praktische voorstellen doen om de richtlijnen ook in het echt vorm te geven.

Blijf op de hoogte van de ‘Safe Schools lobby’ via het blog van Rick Meulensteen, advocacy officer bij War Child.
Lees het Engelse rapport over het event