Nieuwe gevechten Oost-Congo ondanks vredesakkoord

Het Congolese regeringsleger is eind vorige week in de oostelijke provincie Zuid-Kivu slaags geraakt met lokale milities. Dat melden medewerkers van War Child in DR Congo. Inwoners zijn op de vlucht geslagen. War Child-ambassadeur Marco Borsato bracht onlangs nog een bezoek aan de getroffen gemeenschappen.

De gevechten komen twee maanden na het ondertekenen van het vredesakkoord voor Oost-Congo, een regio rijk aan grondstoffen en jarenlang het toneel van een bloedig conflict.
Het akkoord is op 24 februari j.l. ondertekend door elf Afrikaanse landen. De VN vredesmachtMONUSCO, met ruim 17.000 militairen een van de grootste VN uitzendingen ooit, moet zorgen voor stabiliteit in de regio.

War Child in DR Congo meldt verhoogde aanwezigheid van VN-troepen op de locaties waar gevochten is. Of MONUSCO ook gewapende actie heeft ondernomen is vooralsnog niet bekend.
Op donderdag 24 april berichtten War Child medewerkers over oplaaiende gevechten tussen het nationale leger en rebellen op de weg tussen de dorpen Nzibira en Chulwe. De gevechten duurden zeker twee dagen.

War Child staf op de locaties Chulwe en Nzibira melden dat huizen in brand zijn gestoken en dat de bevolking is gevlucht naar omliggende dorpen, waar ze tijdelijk zijn opgevangen. Inmiddels lijkt het nationale leger de controle over het gebied te hebben herwonnen.

Nog geen drie maanden geleden werd er in het heuvelrijke gebied ten westen van het Kivumeer nog zwaar gevochten. Ook toen raakte het nationale leger slaags met lokale milities. Wekenlang bivakkeerde de lokale bevolking in de heuvels rondom hun dorpen. War Child is samen met lokale organisaties in Zuid-Kivu actief met een uitgebreid psychosociaal hulpprogramma dat duizenden kinderen en jongeren de kans biedt om te gaan met de gevolgen van het brute geweld.

Laurent
Vorige maand nog bracht een team van War Child uit Amsterdam samen met Marco Borsato eenwerkbezoek aan de locaties die nu in de vuurlinie liggen. De kinderen die toen zijn geïnterviewd, zijn naar alle waarschijnlijkheid op de vlucht geslagen. Op dit moment evalueert het War Child team in Zuid-Kivu de situatie, en probeert men het contact met de lokale bevolking over het hervatten van de programma's te herstellen. Dan zal ook duidelijk zijn of Laurent, de 13-jarige jongen uit Nzibira die in een opniniestuk in de Volkskrant van 5 maart j.l. aangaf een antwoord te willen op de vraag waarom hij niet in vrede kan opgroeien, wellicht ook weer de kans krijgt om de draad op te pakken.