Muziek zit in ons DNA

Vraag een willekeurige Nederlander waar hij aan denkt bij 'War Child': grote kans dat 'Marco Borsato' het antwoord is. Sinds jaar en dag wordt War Child geassocieerd met muziek. Maar hoe gebruiken wij muziek eigenlijk in ons werk?

Wondermiddel?

De kracht van muziek is groot. Het is de verbindende taal die iedereen spreekt. Muziek stimuleert creativiteit en werkt voor velen als een uitlaatklep. Maar muziek is geen wondermiddel. Kinderen in oorlogsgebieden raken niet op slag bevrijd van hun nachtmerries bij het zingen van een liedje. Muziek op zichzelf geneest oorlogskinderen niet.

Toch gebruiken wij muziek als middel in onze programma's. Waarom doen wij dit? En vooral, hoe?


Muziekworkshops in schuilkelders

War Child is geboren uit muziek. Vijfentwintig jaar geleden - in 1993 - werkte Willemijn Verloop, een sociaal ondernemer uit Nederland, als vredesactivist voor de European Action Council for Peace in the Balkan. In het verwoeste Bosnië kwam zij in contact met muziekprofessor Nigel Osborne. In een schuilkelder organiseerde Nigel muziekworkshops voor oorlogskinderen. 

Blijdschap en ontlading

De blijdschap en ontlading die muziek losbracht bij de kinderen in Bosnië, inspireerde Willemijn. Ze begon het idee om oorlogskinderen met muziek te helpen verder uit werken, en organiseerde samen met Osborne workshops in Mostar. Na twee jaar besloot Willemijn in Nederland Stichting War Child op te zetten, om de bestaande activiteiten verder uit te kunnen breiden.

Nu, vijfentwintig jaar later, werkt War Child in 14 landen wereldwijd. Vorig jaar hielpen wij met onze programma's 374.379 kinderen en volwassenen die leven met de gevolgen van een gewapend conflict.


Nigel Osborne (rechts) tijdens een muziekworkshop in een schuilkelder in Bosnië, 1992

Stress verminderen

Voor alle duidelijkheid: muziek is geen primaire methode in onze kerninterventies. Onze programma's zijn gericht op het bieden van psychosociale steun, onderwijs en bescherming voor kinderen. Zo helpen wij hen bij het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden om hun veerkracht te versterken en de kans te verkleinen dat deze kinderen zelf geweld zullen gaan gebruiken.

Ook helpen wij het verdriet en de angst van kinderen in conflictgebieden te verlichten. Met onze steun leren zij hun nare ervaringen een plek te geven, en langzaam maar zeker weer aan hun toekomst te bouwen. 


Kinderen maken muziek tijdens War Child-activiteiten in Zuid-Ossetia, 2008

Weerbaarheid vergroten

Muziek speelt het een grote rol in ons meest gebruikte psychosociale programma, 'I Deal'. Met creatieve activiteiten, spellen, groepsdiscussies en opdrachten voor thuis helpt War Child de weerbaarheid van kinderen en jongeren te vergroten. Zo leren de kinderen omgaan met uitdagingen van het leven in vluchtelingengemeenschappen en conflict- en postconflictsituaties.

Positieve energie

In de I DEAL's is muziek essentieel: het creëert plezier, brengt positieve energie en zorgt voor verbinding in de groepssessies. In combinatie met andere creatieve methoden, zoals drama, beeldende kunst, dans, sport en spel, sociale media en ICT, leren kinderen en jongeren hun angsten te overwinnen, vertrouwen te ontwikkelen en zichzelf te uiten. 

Hieronder zie je een voorbeeld van ons werk met muziek: Live en Dream - met muziek leren we meer. Een hiphop-video, gemaakt door kinderen die deelnamen aan War Child-activiteiten in Colombia

Een ander mooi voorbeeld van oorlogskinderen die muziek gebruiken om hun gevoelens te uiten is 'Voice of Children'. In een project van War Child hebben Sri Lankese kinderen zelf een lied geschreven en onderstaande video gemaakt.

 

Vond je dit interessant? Lees dan:

Steven (12) fotografeerde zijn leven in Oeganda

Meer over onze missie

- Zelf muziek maken voor War Child? Geef je op voor Jij&Ik!

 

Tekst: Leoni Fohr / Nadja van Winden
Beeld: War Child