“Ze maken moordmachines van ons”

Hoe is het om in Colombia op te groeien - te midden van genadeloos stedelijk geweld? Dat vroeg War Child medewerker Bianca Hanskens aan kinderen in het Zuid-Amerikaanse land. “Als je het leger ingaat, word je daarvoor opgeleid. Hetzelfde geldt voor een bende. Daar word je opgeleid om te moorden”.

Vernietigende impact

Ruim veertien jaar woonde Bianca in Colombia. Van 2014 tot 2017 was zij War Child’s Project Development Coördinator van Colombia. Als geen ander zag zij de vernietigende impact van stedelijk geweld op kinderen. Voor War Child zocht Bianca kinderen in Colombia op en luisterde naar hun heftige verhalen.


Bianca Hanskens - War Child Holland

Legerdienst ontwijken

Bianca: “Het is vaak lastig om met jongeren te praten. In het begin vertrouwen ze je niet. Jongeren vertellen dan dat ze zich onveilig voelen, maar de details houden ze voor zich. Naarmate je meer met ze praat durven ze je meer te vertellen. Op gegeven moment zei een van die jongens: ‘Ik heb bewust mijn legerdienst niet gedaan. Ik wilde dit niet doen, omdat ze moordmachines van ons maken’."

Moordmachines

Niet alleen in het leger, maar ook op straat en op veel scholen worden jongens veranderd in moordmachines. Bianca legt uit: "Je moet het eigenlijk zo zien: als je het leger ingaat, word je opgeleid, maar hetzelfde geldt voor een bende. Daar worden jongeren opgeleid om te moorden. Soms om mensen in stukken te snijden, of om huurmoordenaar te worden."

Sociale druk

"Het grootste probleem is dat déze opleiding tot moordmachine veel verleidelijker is – ook al weten jongeren dat ze als bendelid niet lang te leven hebben – dan een opleiding om bijvoorbeeld fietsenmaker te worden," vertelt Bianca. Als bendelid voelen zij zich onderdeel van een 'familie', en verdienen zij bovendien in korte tijd veel geld. "Om deze verleiding te weerstaan moet je erg sterk in je schoenen staan. Vaak worden zij onder druk gezet door vrienden op school en op straat, maar soms ook door hun familie."

Dit doen wij

Dit is waar War Child te hulp schiet. Wij helpen jongeren weerstand te bieden tegen deze hoge sociale druk. Ook gaan wij preventief te werk: wij proberen jongeren al op vroege leeftijd te bereiken. Want eenmaal lid van een bende, is het heel moeilijk om met deze jongeren te werken.

Dit vertelde Bianca nog meer 

Meer over ons werk in Colombia

Andere verhalen uit Colombia

Word een Urban Hero!

Tekst: Dorinde van Eck 
Afbeeldingen: Bianca Hanskens