Update van Minou uit Libanon

Minou Hexspoor is Department Manager bij War Child in Libanon. Zij werkt direct met Syrische kinderen die zijn gevlucht voor het geweld.

Dagelijks werk ik met Syrische kinderen. Kinderen die worstelen met de gevolgen van een verschrikkelijke oorlog. Dat neemt veel tijd in beslag. Toch wil ik graag stilstaan bij Elements van begin dit jaar, een evenement dat diepe indruk op mij heeft gemaakt. Ik geef u dan ook graag deze persoonlijke update. 

Terugkijkend op die mooie avond in maart, lijkt het wel of ik het alleen maar had gedroomd. Recht vanuit de hectiek in Beiroet, de sloppenwijken en de zelfgemaakte tenten, stond ik ineens op een podium met daaromheen netjes gekleede mensen. Mensen die allemaal begaan waren met het werk van War Child in Libanon. Geïnteresseerd en begaan. Misschien zijn dat de woorden die mijn gevoel weergeven als ik terugdenk aan Elements. Een vreemd gevoel.

Want om ineens terug te zijn in Nederland, en zo veel mensen te vinden die even tijd maakten, energie en aandacht hadden, voor het leven van kinderen die bijna alles verloren hebben, dat is bijna surreëel. Maar ook hartverwarmend. Die kinderen hebben namelijk dingen meegemaakt die met geen pen zijn te beschrijven. Dan is het zo fijn dat er mensen zijn als u, die geïnteresseerd en begaan zijn. En echt iets willen doen voor deze kinderen. Ontzettend bedankt!

Wat hebben we gedaan? 
Natuurlijk was Elements vooral een fundraiser. Om geld op te halen voor ons programma met Syrische kinderen in Libanon. Met het geld dat we samen bij elkaar gebracht hebben die avond, hebben we inmiddels aardig wat kunnen doen. Veel kinderen hebben eindelijk psychosociale ondersteuning ontvangen, kunnen weer naar school en hebben een veilige plek waar ze weer gewoon kind kunnen zijn. Daar heeft u via Elements aan bijgedragen. Elke dag een stapje op weg naar een betere toekomst; een hoopvolle toekomst.

Ondertussen woedt het conflict in Syrië voort, en wordt het met de dag ingewikkelder. Hierdoor blijft de stroom vluchtelingen Libanon binnenkomen, duizenden mensen, elke dag weer. De helft van deze vluchtelingen bestaat uit kinderen, die War Child probeert te bereiken via projecten in verschillende gebieden in Libanon. Een enorme uitdaging voor de mensen die hier aan het werk zijn, maar niet onmogelijk. Mede dankzij uw essentiële steun.

Waar doen we het voor?
Deze vraag kan ik het beste anders verwoorden: voor wie doen we het? Om hier antwoord op te geven, geef ik u een paar voorbeelden van kinderen in onze programma's. Kinderen als Lana en Marwan, die alles achter hebben moeten laten en nu hun jeugd in een niemandsland doorbrengen.  

Wat doen we de komende tijd?
De komende tijd werken we samen met andere organisaties om vooruit te plannen voor 2015. Zolang het conflict duurt, blijven we kijken naar welke hulp het hardste nodig is, en hoe we dat het beste kunnen organiseren of voortzetten. Dat is een enorme uitdaging, omdat er in Libanon geen kampen zijn. Vluchtelingen hebben zich over het hele land verspreid, wonen in kleine zelfgemaakte kampjes, verlaten gebouwen of gewoon ergens op de hoek van een straat. Het is cruciaal dat we vooral aan de meest kwetsbare kinderen hulp kunnen bieden en daar is veel voorbereiding voor nodig. 

Zangeres Joss Stone bezocht in juli een van onze Safe Space in Beiroet 

Wij zullen u op de hoogte houden van ons werk, dat we ook dankzij uw bijdrage kunnen blijven voortzetten. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit. De kinderen van Syrië dreigen daadwerkelijk een verloren generatie te worden. War Child helpt deze kinderen om toch een duurzame toekomst op te bouwen en vertrouwen te vinden in een wereld die al hun vertrouwen geschaad heeft. 

Elke dag komen er nieuwe kinderen aan in Libanon met dezelfde vreselijke ervaringen als hun leeftijdsgenootjes die eerder naar Libanon vluchtten. Honderden professionals en vrijwilligers staan elke dag weer klaar om met hen aan de slag te gaan. En daar is geld voor nodig. Ik hoop dat we ook deze kinderen hulp kunnen bieden, een hand naar hen kunnen uitreiken zodat ze weten dat ze niet helemaal alleen zijn en dat er mensen zijn die begaan zijn met hun lot. Mensen zoals u.

Dank u wel.

Minou Hexspoor
War Child Libanon

Heeft u een vraag over onze programma's? Stuur me dan een e-mail: Minou.Hexspoor@warchild.nl