Mijn naam is Bana, ik ben 7 jaar oud en ik woonde in Syrië

Hoe het online dagboek van een gewoon meisje uit Syrië haar het ‘gezicht van Aleppo’ maakte.

Bana mag deze keer kiezen waar ze met haar familie gaat eten. Ze kiest voor een restaurant waar ze lekkere ijsjes hebben en waar een grote speeltuin naast ligt. Ze bestelt een hamburger en cola. De hamburger past net niet helemaal in haar mond, maar dat hindert niet. Bana geniet: van de burger, van de cola en van haar familie. Een onbezorgd leven van een 7-jarig meisje, toch?

 

 

Maar Bana is alles behalve een normaal 7-jarig meisje. In Aleppo vreesde zij elke dag voor haar leven. Bana: “In Aleppo, I couldn’t feel like a child”. Niet alleen is zij een jong meisje dat gevangen was in de oorlog, maar nu ze is ook wereldberoemd. Waarom?

Samen met haar moeder kwam Bana op het idee om haar verhaal via Twitter met de wereld te delen. In 2016 postte zij haar eerste tweet. Het werd een online dagboek vol met emotie. Elke tweet geeft je -naast kippenvel- een inkijk in het leven van een jong meisje gevuld met oorlog en geweld.

 

 

Bij deze tweet heeft Bana een foto van haar vriendin Yasmin geplaatst – onder het bloed en een levenloos gezicht. Veel van haar tweets bevatten vreselijke beelden.

 

 

 

Het verhaal van Bana werd gehoord. Inmiddels heeft ze meer dan driehonderdduizend volgers op Twitter, waaronder de Franse president Emmanuel Macron en schrijfster JK Rowling. Zo werd ze het ‘het gezicht van Aleppo'.

Mehul Srivastava, journalist van de Financial Times, interviewde Bana en haar moeder die nu samen in Turkije wonen. Het resultaat is een inspirerend en krachtig interview van een klein meisje, een overlevende van de oorlog, een symbolisch figuur – dat het dagelijks leven weer probeert op te pakken. Lees het volledige interview hier.

Tekst: Dorinde van Eck 
Afbeeldingen: Twitter @AlabedBana