Mentaal duwtje in de rug

War Child is gespecialiseerd in psychosociale hulp aan oorlogskinderen. Mede dankzij de steun van onze Business Friends kunnen we deze kinderen uitgekiende programma’s aanbieden. Een mentaal duwtje in de rug dat helpt om nare ervaringen te verwerken.

Oorlog verwoest niet alleen gebouwen. Het ontwricht hele samenlevingen. De effecten van oorlog op kinderen zijn vaak desastreus. Vertrouwen is weg, angst en somberheid liggen op de loer. Het welzijn van veel oorlogskinderen loopt een enorme deuk op. Welzijn wordt bepaald door een interactie tussen sociale en psychologische factoren. Dit heeft te maken met hoe je bent als kind, hoe je je voelt, hoe je denkt en wat je gedrag is. Maar ook omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol: het sociale netwerk, het aantal vrienden, hoe je omgaat met je familie. Dit alles bij elkaar noemen we psychosociaal.

Jarenlange expertise
Bij kinderen die uit een oorlogssituatie komen, zie je vaak dat ze bepaald gedrag vertonen: ze vechten bijvoorbeeld meer dan normaal, of trekken zich juist erg terug. Of ze plassen ineens weer in bed. Als kinderen niet leren hoe ze met hun emoties om kunnen gaan en niet weten hoe ze hun nare ervaringen een plek kunnen geven, lopen ze kans om ernstige problemen te ontwikkelen. Kinderen leren omgaan met wat ze hebben meegemaakt, daar ligt de jarenlange expertise van War Child.

Vriendschappen opbouwen
Wij hebben speciale ‘life skills’-programma’s ontwikkeld. Met de bijdragen van onze Business Friends kunnen we samen met de kinderen vaardigheden versterken die ze in hun dagelijkse leven kunnen gebruiken. Denk aan vriendschappen opbouwen en omgaan met stress. Ze leren weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en in anderen. Dat geeft kinderen in een oorlogsgebied houvast. “We zijn aan het onderzoeken in hoeverre deze methodes aanslaan”, vertelt Mark Jordans, hoofd Research & Development bij War Child en expert psychosociale hulp. “Want kinderen zijn uiteindelijk erg veerkrachtig. Maar ze hebben wel dat duwtje in de rug nodig.”

Jongeren worden coach
Een mooi voorbeeld van psychosociale hulp is een van onze projecten in Libanon. Samen met partnerorganisaties trainen we 137 jongeren tot voetbal- en ‘life skills’-coach voor ruim 2.500 kinderen. Op een leuke en sportieve manier leren kinderen samen spelen en met elkaar omgaan. En ze krijgen psychosociale steun. Ze leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en problemen kunnen oplossen. Daarbij worden ook de ouders en mensen uit de gemeenschap betrokken.

Rutte op bezoek
Begin mei kreeg dit voetbalproject in Libanon bezoek van premier Rutte en minister Ploumen. “Dit mooie initiatief zorgt ervoor dat kinderen in crisisgebieden kunnen spelen en sporten. Ik heb grote bewondering voor wat de mensen hier doen en ben blij dat Nederland een bijdrage kan leveren,” aldus premier Rutte.

Dankzij uw steun
Met de bijdrage van onze Business Friends kan War Child het werk blijven doen dat juist nu zo hard nodig is. Zoals investeren in psychosociale hulp. War Child dankt u als Business Friend daarom voor uw steun. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit. Kent u bedrijven die ook interesse hebben om de projecten van War Child te steunen? Of wilt u meer informatie ontvangen over het Business Friend programma? Neem dan contact op met Emma Wille op 06-52 608 409 of via emma.wille@warchild.nl.