"Mensen waren geschokt dat ik als meisje voetbaltraining gaf"

Wie zegt dat meisjes niet kunnen voetballen? Srour (27) geeft het goede voorbeeld als een van onze jeugdcoaches Libanon. Ze helpt kinderen uit haar buurt samen te komen met voetbal. Want of je nou jongen of meisje bent, Syrisch of Palestijns: op het veld is iedereen gelijk.

Onderscheid tussen mannen en vrouwen

In haar dorp in Libanon is iedereen gek op voetballen. Maar toen Srour een bal oppakte kreeg ze niet de reacties waarop ze had gehoopt: "Het was verkeerd, mensen waren geschokt dat een meisje voetbaltraining gaf aan jongens en meisjes." Zelfs haar ouders waren sceptisch: "Ze waren verrast, in de zin van hoe kan een meisje uit ons dorp voetballen?" 

Verliezen en winnen

Srour liet zich niet door de kritiek gek maken. Door te voetballen leerde ze dat tegenslagen ook bij het leven horen: "Ik heb geleerd dat er winst en verlies is en voor mij maakt het niet uit of ik iedere keer win. Het gaat erom dat we de samenleving laten zien dat we iets kunnen bereiken. Ook al is het alleen voetbal."

Football Unites Us

War Child, Right To Play en KNVB WorldCoaches leiden Syrische, Palestijnse en Libanese jongeren als Srour op tot jeugdcoaches die kinderen in hun buurt laten sporten. Ongeveer 300 lokale jongeren krijgen training van gekwalificeerde KNVB-coaches. Deelnemers van het project organiseren toernooien en activiteiten voor zo’n 3500 kinderen. Dat voetbal echt niet alleen voor jongens is wordt wel bewezen: 40 procent van de kinderen die meedoen is een meisje.

LEES HIER MEER OVER #FOOTBALLUNITESUS

Tekst: Luc van Doorne