Maryam maakt weer nieuwe vrienden

Maryam is met haar familie uit Syrië gevlucht toen hun huis werd gebombardeerd. Ze verloor niet alleen haar spullen, maar ook haar vriendinnen. “Ik ben alles kwijt geraakt en heb hier niets meer,” zegt ze. Gelukkig kan ze nu op een veilige plek haar ervaringen verwerken, onder andere door theater.

Toen een bom hun huis verwoestte, vluchtte de 12-jarige Maryam naar Libanon. “Ik zag het gebeuren. Alles werd verwoest. Mijn huis, spullen, kleding en mijn stad.” Aleppo was een welvarende stad, ze hadden een mooi huis daar. “Nu leven we in een klein huisje buiten Beirut. We slapen met zijn vijven op de grond in één kamer."

“Mijn vader is naar Turkije gevlucht. We weten niet hoe het met hem gaat. Ik hou van hem en mis hem. Ik heb hem niet meer gezien sinds de oorlog begon.

Opnieuw beginnen in Libanon
Sinds Maryam in Libanon is, gaat ze niet meer naar school. Zonder vader, zonder vriendinnen en zonder school in een vreemde stad is het moeilijk de dag door te komen. Gelukkig kan ze een paar dagen per week naar de Safe Space van War Child. Een veilig plek, waar ze haar ervaringen kan verwerken, weer nieuwe vrienden kan maken en toch onderwijs kan volgen. “De eerste keer was ik erg nerveus, maar ik maakte al heel snel nieuwe vrienden.”

Ervaringen verwerken door middel van theater
Samen met de andere meisjes, allemaal tussen 7 en 14 jaar, speelt ze toneel en praten ze over hun ervaringen. Veel meisjes hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Door middel van toneelstukjes leren ze hier over te praten en krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf en anderen. “Ik heb hier veel nieuwe vriendinnen gemaakt,” zegt Maryam. “We helpen elkaar, spelen samen en gaan bij elkaar op bezoek!” Maryam kan gewoon weer kind zijn. Net zoals ze was in Syrië, voordat de oorlog begon.

Doe mee
Met een kleine bijdrage kan War Child Maryam en andere gevluchte Syrische kinderen een veilige plek bieden, waar ze hun traumatische ervaringen kunnen verwerken. Doneer nu. Samen halen we de oorlog uit een kind.