Met TeamUp kan Maryam buiten spelen

Maryam’s familie vluchtte jaren geleden vanuit Irak naar Nederland, omdat leven in Irak gevaarlijk was. Maryam* (9) is in Nederland geboren. Maar zij en haar familie konden niet in Nederland blijven. Toen Maryam vier jaar oud was, moest zij met haar gezin weer terug naar hun land van herkomst, Irak. “Ik was verdrietig omdat ik weg moest uit Nederland. Ik hou van Nederland.”

In Irak probeerde ze een nieuw leven op te bouwen. Maar het was er niet veilig. Ze besloten terug naar Nederland te vluchten.

Op de vlucht

De reis terug was lang en naar. Maryam en haar familie zaten met vijf kinderen en zes volwassenen op een rubberboot. Midden op zee ging de rubberboot lek en er brak paniek uit. De politie en reddingmedewerkers kwamen helpen en brachten hen veilig aan land. “Ik was erg bang. Zo bang dat dat we onderweg zelfs een paar keer moesten stoppen.“ Over de reis naar Nederland vraagt Maryam: “Mama, de boten hier zijn zo mooi. Waarom hadden wij een kapotte boot?”

Naast de boot heeft Maryam ook nog een stuk met de auto, bus, vliegtuig, lopend en te paard moeten afleggen. “We gingen met een paard door een hevige rivier en veel kinderen moesten huilen want het was heel spannend.” Maryam zat samen met de baby op een paard. “De baby hield ik heel goed vast.”

Maryam mist haar vriendinnen

Maryam en haar familie wonen nu in een asielzoekerscentrum. Nieuwe vrienden maken vindt Maryam soms lastig. “Ik heb een beste vriendin maar die is terug naar haar land. Zij mocht niet in Nederland blijven. Soms bel ik met haar.”

Nare ervaringen verwerken

Gelukkig kan Maryam elke week meedoen met de activiteiten van TeamUp. Door deze activiteiten leert Maryam op een speelse manier weer vrienden te maken, zichzelf en anderen te vertrouwen en haar emoties een plek te geven.

“Ik vind TeamUp leuk omdat we altijd spelen en daar houd ik van.” De juffen en meesters van TeamUp zijn ook heel erg aardig.“ Bij TeamUp spelen de kinderen verschillende sport-, spel- en dansactiviteiten, Maryam vindt ze allemaal even leuk. “Ik vind het fijn dat ik weer binnen en buiten kan spelen.” Het geeft haar structuur en ontspanning.

Lees meer over TeamUp

*I.v.m. de veiligheid van het kind is haar naam fictief.