Het verhaal van Maryam

Door het conflict in Syrië moesten meer dan 3 miljoen burgers vluchten. De helft daarvan is kind. Ook Maryam. Zij vluchtte op 12-jarige leeftijd met haar familie naar Libanon nadat hun huis werd gebombardeerd.

“Ik zag het gebeuren. Alles werd verwoest. Mijn huis, spullen, kleding en mijn stad,” vertelt Maryam. Ze verloor niet alleen haar spullen, maar ook haar vriendinnen. “Ik ben alles kwijtgeraakt en heb hier niets meer.”

Het leven in Libanon
In Aleppo woonden Maryam en haar familie in een mooi huis. Hun woning in Libanon is heel anders. “Nu leven we in een klein huisje buiten Beirut. We slapen met zijn vijven op de grond in één kamer." Maryam’s vader is destijds naar Turkije gevlucht en de familie weet niet hoe het met hem gaat. “Ik hou van hem en mis hem. Ik heb hem niet meer gezien sinds de oorlog begon.” 

Een veilige plek
Maryam is sinds ze in Libanon is niet meer naar school geweest. Ze kan gelukkig wel naar een Safe Space van War Child. Dit is een veilige plek waar kinderen hun ervaringen verwerken, spelen en onderwijs volgen. Maryam: “De eerste keer was ik erg nerveus, maar ik maakte al heel snel nieuwe vrienden.”

De meisjes die naar de Safe Space komen, spelen samen toneel en praten over hun ervaringen. Door de toneelstukjes leren ze praten over de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt. Ook krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf en anderen. “Ik heb hier veel nieuwe vriendinnen gemaakt,” zegt Maryam. “We helpen elkaar, spelen samen en gaan bij elkaar op bezoek!”

Meer over ons werk voor Syrische kinderen