Rasha (10) vluchtte uit Syrië

Marco Borsato bezocht samen met zijn dochter Jada de Syrische vluchtelingen in Libanon. Ze raakten in gesprek met Rasha.

De 10-jarige Rasha vluchtte met haar familie toen de bommen letterlijk bij hen op de stoep vielen. “Ik was zo bang. Als er op straat werd geschoten, schuilde ik huilend in de badkamer. Mijn hele dorp is gebombardeerd. Soldaten kwamen schreeuwend de huizen binnen op zoek naar strijders. In mijn slaap hoor ik de bommen nog steeds afgaan.”

Huisje van plastic
Rasha woont nu met haar vader, moeder, oudere zus en kleine broertje in een huisje van plastic in Noord-Libanon. Een keer per week komt een oudere man snoep brengen. Er is weinig te doen. Ze gaat niet naar school. “Door de gevechten raakte ze teruggetrokken en verlegen. Ze huilde veel en kreeg nachtmerries,” vertelt Rasha’s vader aan Marco.

Ik wil mijn land weer opbouwen
Nu ze meedoet aan activiteiten van War Child, gaat het gelukkig weer iets beter met haar en maakt ze vrienden in War Child’s Safe Space. Dat is een veilige plek waar kinderen hun nare ervaringen kunnen verwerken in creatieve workshops en bijles krijgen om hun schoolachterstand in te halen. Een plek waar ze de oorlog achter zich kunnen laten.

“Ik speel en teken er met andere kinderen. We zingen en dansen.” Rasha heeft weer hoop. “Ik wil later ingenieur worden. Zodat ik mijn land kan helpen opbouwen.” Ze heeft veel indruk gemaakt op Marco en zijn dochter Jada.”Ongelooflijk, zo’n jong meisje en dan toch al zo’n veerkracht. We waren er stil van.”

Geef om een oorlogskind. Nu. Word Friend voor 6 euro per maand.