• Joshua
    Hoorde de explosies vanuit het klaslokaal
  • Niet meer bang voor jongens
    Cilia (14) is geboren in Lobule, Zuid-Soedan. Een paar jaar geleden zag ze met eigen ogen hoe een groep soldaten haar dorp aanviel.
  • Kinderen in Zuid-Soedan
    hebben jouw hulp nodig. Al voor 35 euro kan je een kind zes maanden de hulp geven die ze zo hard nodig hebben.
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan, één van de jongste landen van de wereld, is het toekomstperspectief van miljoenen kinderen dramatisch. Door de jarenlange burgeroorlog is de infrastructuur in het land vrijwel verwoest. Scholen en ziekenhuizen zijn er amper. En de vrede blijkt breekbaar. Regelmatig laait het geweld weer op. De situatie is gespannen, onveilig en chaotisch.

Dit is er aan de hand

Na decennia van burgeroorlogen werd Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk van Soedan. Miljoenen mensen raakten tijdens de oorlogen hun huis kwijt. Meer dan twee miljoen mensen vonden de dood. Sinds de onafhankelijkheid is de humanitaire situatie in Zuid-Soedan achteruit gegaan. De politieke en economische toestand is instabiel.

Eind 2013 laaide het conflict in Zuid-Soedan in alle hevigheid op, toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken etnisch geïnspireerde gevechten uit. De voortdurende dreiging van geweld wordt versterkt door de verslechterende economische situatie.

Het conflict kostte al aan tienduizenden mensen het leven. Ruim twee miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht. Meer dan de helft van de twaalf miljoen inwoners is afhankelijk van humanitaire hulp. Ongeveer 4,8 miljoen mensen leven in voedselonzekerheid, en een kwart miljoen kinderen lijdt aan ernstige acute ondervoeding.

Door de jarenlange burgeroorlog kampen kinderen met de gevolgen van het geweld en is de infrastructuur in het land vrijwel verwoest, waaronder de scholen. Meer dan de helft van de Zuid-Soedanese kinderen kan niet naar school. Dit alles heeft zware gevolgen voor het welzijn van de kinderen en dus voor de toekomst en wederopbouw van Zuid-Soedan.

Dit doen wij

War Child heeft in Zuid-Soedan een aantal programma’s opgestart om oorlogskinderen op verschillende manieren uitzicht geven op een beter bestaan. Deze programma's zijn ontworpen om kinderen te helpen om hun nare ervaringen een plek geven. Zij leren zichzelf te uiten tijdens creatieve en recreatieve activiteiten.

Wij helpen kinderen in Zuid-Soedan zodat zij veilig kunnen spelen en kunnen leren door het volgen van officieel erkend onderwijs. Ook helpt War Child deze kinderen met het ontwikkelen van belangrijke (beroeps-)vaardigheden. Zo kunnen de kinderen bouwen aan een toekomst – voor zichzelf en voor hun land.

Om dit proces te ondersteunen, werkt War Child samen met ouders en verzorgers, leerkrachten, gemeenschapsleiders, nationale en internationale partnerorganisaties en overheidsambtenaren. Zo bouwen we gezamenlijk aan de opbouw en toekomst van Zuid-Soedan.

Verder geeft War Child kinderen in Zuid-Soedan de mogelijkheid om via nieuwe media hun kijk op de wereld te delen met de mensen om hen heen. Zo zijn ze zelf ambassadeurs van hun eigen rechten, en wordt hun boodschap op vermakelijke en toegankelijke wijze verspreid. Daarnaast werkt War Child samen met de overheid bij het trainen van ambtenaren in kinderrechten. En werken we met bestuurders samen aan een structuur die deze rechten ook op langere termijn beschermt.

Door het oplaaiende geweld heeft War Child tijdelijk de programma’s stopgezet en begint – zodra het qua veiligheid kan – met een noodhulpprogramma voor kinderen in Zuid-Soedan.

Meer informatie

Zuid-Soedan Joint Response 3

In Zuid-Soedan werkt War Child om kwetsbare kinderen te beschermen en psychosociale steun te bieden. Zo creëren we een veilige situatie voor kinderen en hun directe omgeving.

Een duurzame toekomst

War Child biedt kinderen in Zuid-Soedan onderwijs, bescherming en psychosociale steun. Zodat zij in de toekomst in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.