• Op zoek naar veiligheid
    Nour (12) is al vijf jaar op de vlucht. Ze gaat naar de Safe Space van War Child.
  • Lulu
    kan bij War Child veilig spelen
  • Syrische kinderen tekenen hun rechten
    Met het boekje 'Coloring my future' vragen wij samen met de kinderen internationaal aandacht voor hun situatie.
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Syrische vluchtelingen

Noodhulpprogramma om de veiligheid en het welzijn van kinderen getroffen door het conflict in Syrië te waarborgen.

Nationale context

Syria is al zeven jaar het toneel van geweld en instabiliteit. Tijdens deze nietsontziende burgeroorlog worden luchtbombardementen uitgevoerd zonder onderscheid te maken tussen militaire doelen, steden of zelfs scholen. Miljoenen mensen hebben gedwongen hun huis verlaten en zijn op zoek naar veiligheid.

Alleen al in Syrië zelf zijn momenteel ruim 13 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Een geschatte 6 miljoen Syriërs hebben huis en haard verlaten en zijn binnen Syrië op zoek naar een veilig heenkomen, en ongeveer 5,5 miljoen Syriërs leven als vluchteling in de buurlanden.

De bevolking heeft een groot gebrek aan onder meer voedsel, schoon water en gezondheidszorg. Deze beperkingen, met daar bovenop nog eens de uitgeputte voorzieningen en de hoge kosten van levensonderhoud, maken het erg lastig voor kwetsbare families in de basisbehoeften van hun kinderen te voorzien. Omdat families worstelen om te overleven, worden gevluchte kinderen steeds vaker op jonge leeftijd uitgehuwelijkt of aan het werk gezet.


De situatie van de kinderen

Het zijn de Syrische kinderen die het hardst getroffen zijn door de gevolgen van de burgeroorlog. Kinderen hebben geen veilige plek om naar school te gaan, te spelen samen met hun familie in vrede te leven. Met regelmaat moeten ze hun verblijfsplaats verlaten, wonen ze in slechte levensomstandigheden en worden ze blootgesteld aan gewelddadigheden. Dit heeft een grote en langdurige impact op het psychosociale welzijn van de kinderen.

Door de oorlog is de toegang tot onderwijs beperkt. Bijna 2 miljoen kinderen in de schoolgaande leeftijd in Syrie, en meer dan 40 procent van de gevluchte Syrische kinderen kunnen niet naar school. Meer dan één derde van de Syrische scholen is beschadigd, vernietigd, wordt gebruikt als noodopvang of bezet door gewapende groepen. Leeromgevingen zijn onveilig en aanvallen op scholen vinden regelmatig plaats.

Wat we doen

War Child reageert sinds 2012 al actief op de Syrische crisis. Op dit moment heeft War Child de leidende rol in het aanbieden van essentiële psychosociale noodhulp en onderwijs aan Syrische kinderen in Libanon. Ook in Jordanië ondersteunen wij ontheemde Syrische kinderen met onze educatieve en kinderbeschermingsprogramma’s. Het doel van onze projecten voor Syrische vluchtelingen is om het psychosociale welzijn en de weerbaarheid van de duizenden kinderen in onze programma’s veilig te stellen. Deze programma's en onze 'Safe Spaces' zorgen ervoor dat kinderen hun nare ervaringen kunnen verwerken en dat zij zich kunnen richten op een betere toekomst.

Onze projecten

Can't Wait To Learn

Een wereldwijd programma om oorlogskinderen te voorzien van kwaliteitsonderwijs, ongeacht waar ze leven. De kinderen spelen educatieve games op tablets, die gebaseerd zijn op het onderwijsprogramma van dat land, om op een effectieve en speelse manier te leren. In Jordanië wordt het programma momenteel getest vanwege de dringende behoefte van Syrische vluchtelingen en kwetsbare kinderen uit de gastgemeenschappen.  

Back to the Future

Een onderwijsinitiatief van verschillende ngo’s. Het is gericht op gevluchte kinderen, die geraakt zijn door de crisis in Syrië. Het project verzekert Syrische gevluchte kinderen in Libanon en Jordanië van toegang tot onderwijs en noodzakelijke psychosociale ondersteuning.

Tijd om kind te zijn

Een project dat zich richt op het opzetten van ‘Safe Spaces’ door heel Libanon, waar kwetsbare Syrische gevluchte kinderen in een vreedzame omgeving kunnen spelen, leren en ontwikkeling..

Child Friendly Space

Recreatie activiteiten in het UNHCR-registratiecentrum voor vluchtelingen in Libanon. Deze activiteiten zorgen ervoor dat vluchtelingenkinderen leren omgaan met hun ervaringen van het moeten vluchten. Bovendien verminderen deze activiteiten de stress die zowel ouders als kinderen hebben tijdens de wachtperiode voor hun registratie

Veiligheid en weerbaarheid vergroten

Dit programma is ontworpen om zowel vluchtelingen als de lokale bevolking actief te betrekken bij het verbeteren van bescherming. Ook dient dit programma om te bouwen aan de weerbaarheid van kinderen, ouders en verzorgers uit alle gemeenschappen.


Verhalen van kinderen

Habib vluchtte op twaalfjarige leeftijd met zijn ouders vanwege het geweld in Syrië. "Ik reed op mijn fiets toen gewapende mannen mijn straat instormden", herinnert hij zich. "Ze sleepten mensen uit hun huizen en schoten ze neer."

Een raket vaagde zijn ouderlijk huis tot de grond. Scherven van de explosie raakten Habib's hoofd. Hij werd door de explosie omvergeworpen, maar overleefde.

"Ik was bewusteloos", legt Habib uit." Toen ik bij kwam, voelde ik geen fysieke pijn. Wel had ik pijn in mijn hart, door wat ik om me heen zag. Er lagen overal dode mensen op de grond. Twee van mijn vrienden kwamen om."

Nu leeft Habib met zijn familie in Libanon. Hij wil graag naar school, want hij houdt van leren. Maar zijn familie heeft niet genoeg geld. Habib verkoopt dingen op straat, omdat het de enige manier is waarop hij een beetje geld kan verdienen om zijn familie te helpen overleven.

War Child helpt kinderen als Habib. In onze Safe Spaces leveren we inhaalonderwijs aan kinderen die langdurig onderwijs gemist hebben. We leveren psychosociale hulp en bescherming, zodat kinderen kunnen bouwen aan enerzijds hun weerbaarheid en anderzijds een positieve blik op de toekomst.

"Ik reed op mijn fiets toen gewapende mannen mijn straat in stormden".