• Op zoek naar veiligheid
    Nour (12) is al vijf jaar op de vlucht. Ze gaat naar de Safe Space van War Child.
  • Lulu
    kan bij War Child veilig spelen
  • Syrische kinderen tekenen hun rechten
    Met het boekje 'Coloring my future' vragen wij samen met de kinderen internationaal aandacht voor hun situatie.
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Syrische vluchtelingen

Een grimmige burgeroorlog teistert al zeven jaar het land. Kinderen liggen letterlijk onder vuur. Bijna vijf miljoen mensen hebben noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Op zoek naar veiligheid in buurlanden Libanon, Turkije en Jordanië. De helft van deze vluchtelingen is kind.

Dit is er aan de hand

De Syrische president Bashar al-Assad volgde in 2000 zijn vader Hafiz al-Assad op, die 29 jaar lang over Syrië regeerde. In navolging van Tunesië, Libië en Egypte bloeide in 2011 ook in Syrië de Arabische Lente op. Vreedzame demonstraties tegen het zittende regime werden met geweld neergeslagen, waarop de oppositie reageerde met gecoördineerde tegenaanvallen.

Nu rijden tanks door woonwijken. Regeringsgezinde troepen en rebellerende groeperingen vechten in een escalerende burgeroorlog met elkaar, en schieten daarbij op alles wat beweegt. In de periode van maart 2011 tot september 2014 zijn er meer dan 191.000 mensen gedood. Het is bijna onmogelijk om ter plaatse humanitaire hulp te bieden. De strijdende partijen wezen een VN-vredesplan af, en de grenzen zijn nagenoeg gesloten voor hulporganisaties.

Ondertussen is er een grote vluchtelingenstroom van bijna vijf miljoen Syriërs op gang gekomen die de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Zij sloegen op de vlucht naar landen als Libanon, Turkije en Jordanië met niets meer dan wat ze dragen konden. De helft van de vluchtelingen is kind. En elke dag komen er weer duizenden vluchtelingen bij.

Syrische kinderen worden sinds het begin van het conflict al zwaar getroffen. Kinderen worden illegaal vastgehouden, zijn slachtoffer van seksueel misbruik en worden blootgesteld aan vijandelijkheden. Ze zijn zelfs vaak bewust het doelwit van geweld. Door het geweld kunnen kinderen vaak niet naar school of de dokter.

Door deze verschrikkelijke gebeurtenissen verliezen kinderen het vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze leven vaak in armoede en dragen de herinneringen van de oorlog bij zich, waar ze ook heen gaan. Kinderen kunnen zich angstig, teruggetrokken of rebels en agressief gaan gedragen. Hun onzichtbare wonden vragen om snelle verzorging, om blijvende schade te voorkomen. 

Dit doen wij

Sinds begin 2012 is War Child actief in omliggende landen Libanon, Irak en Jordanië. Wij bieden hier onder andere zo snel mogelijk psychosociale noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Deze hulp omvat het vlug creëren van tientallen Safe Spaces, waar kinderen in creatieve workshops direct kunnen beginnen met verwerken van hun ingrijpende ervaringen.

De kinderen doen mee met het door War Child ontwikkelde IDEAL programma. Ze leren op creatieve wijze om te gaan (dealen) met de stress in hun dagelijks leven en weer zelfvertrouwen op te bouwen. Kinderen die door het conflict een onderwijsachterstand hebben opgelopen, krijgen hier ook de mogelijkheid deze achterstand in te halen. Zodat ze, na deelname aan dit bijscholingsprogramma, weer mee kunnen draaien op een reguliere school in de buurt. Ook ouders en verzorgers worden betrokken bij de programma’s, zodat zij een betere ondersteuning kunnen bieden aan hun kinderen.

Meer informatie

Bescherming en onderwijs

War Child geeft gevluchte kinderen uit Syrië onderwijs in Safe Spaces. Hier kunnen de kinderen veilig leren en spelen.

Noodhulp: onderwijs en bescherming

Dit project heeft als doel het ondersteunen van kwetsbare kinderen en gemeenschappen in Noord-Syrië.

Syria Joint Response 2

In samenwerking met ZOA steunt War Child gevluchte kinderen in de Idlib-regio in Syrië. Zij leren omgaan met de stress in hun dagelijks leven. 

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.