• Pama
    woont al vanaf haar eerste jaar niet meer bij haar ouders...
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig vakantieland met een inktzwart verleden. De 26-jarige - en daarmee langstdurende - oorlog in Zuid-Azië eindigde in 2009, maar de gevolgen zijn nog overal tastbaar. Meer dan 90% van de kinderen in Noord en Oost Sri Lanka maakte traumatiserende dingen mee. Zij voelen dagelijks de nasleep van de oorlog.

Dit is er aan de hand

Toen Sri Lanka in 1948 onafhankelijk werd van de Britten, resulteerden de spanningen tussen de Tamils – een minderheidsgroep – en de Singalezen tot een bloedig conflict. Het regeringsleger streed jarenlang tegen de Tamil Tijgers, een guerrillagroepering die streed voor een eigen staat in het noorden en oosten van Sri Lanka.

Pas in 2009, na een vernietigend offensief van Sri Lankese troepen, werden de Tamil Tijgers verslagen. Het resultaat: een compleet verwoeste infrastructuur in het noorden en oosten van het land. Tienduizenden doden. Honderdduizenden vluchtelingen.

Sri Lanka is langzaam maar zeker aan het herstellen van het geweld. De regering zet belangrijke stappen in de weg naar duurzame vrede. Er wordt een nieuwe grondwet opgesteld om de verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen. Vooral op lokaal niveau zijn er echter nog veel problemen. De infrastructuur is grotendeels verwoest in delen van het land. Recente natuurrampen hebben de situatie verslechterd.

De impact van de oorlog op kinderen is enorm. Kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt en leidden jarenlang een geïsoleerd bestaan. Kinderen moeten bij het spelen oppassen voor landmijnen. Veel kinderen gaan niet naar school, vooral in gebieden waar het geweld het hevigst was. Vaak moeten zij al op jonge leeftijd werken. Meisjes lopen nog steeds het risico gediscrimineerd of uitgehuwelijkt te worden. 

Dit doen wij

Sinds 2010 werkt War Child in Sri Lanka. Samen met overheidsinstanties en lokale partnerorganisaties helpen we kinderen die getroffen zijn door het jarenlange geweld in het land. We geven psychosociale hulp, bescherming en inhaalonderwijs. We werken vooral in de gebieden waar de nood het hoogste is: noordelijk en oostelijk Sri Lanka.

We helpen gezinnen weer een normaal bestaan op te bouwen. Daarbij richten we ons op de kinderen. We bieden ze onderwijs op een veilige plek, zodat ze een eventuele schoolachterstand kunnen inhalen. Ook nemen de kinderen deel aan programma’s die ze helpen om hun ingrijpende ervaringen te verwerken.

Via een ander project van War Child krijgen Sri Lankese kinderen en jongeren een stem. Ze ontdekken hoe ze voor zichzelf en voor hun rechten op kunnen komen. Ze worden gestimuleerd om deel te nemen aan besluitvormingsprocessen. Met creatieve methodes, zoals straattoneel en muziek.

Meer informatie

Veilige leerplekken

In een afgelegen gebied in het noorden van Sri Lanka biedt War Child onderwijs en  psychosociale hulp aan kinderen die niet naar school kunnen gaan.

Actie voor kinderen en jeugd

In samenwerking met lokale overheden, scholen en gemeenschappen geeft War Child psychosociale steun aan kinderen in het oosten van Sri Lanka.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.