• Pama
    woont al vanaf haar eerste jaar niet meer bij haar ouders...
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig vakantieland met een inktzwart verleden. De 25-jarige burgeroorlog eindigde in 2009, maar de gevolgen zijn nog overal tastbaar. Meer dan 90% van de kinderen in Noord en Oost Sri Lanka maakte traumatiserende dingen mee. Zij voelen de nasleep van de oorlog bijna elke dag.

Dit is er aan de hand

Sri Lanka was ooit een Nederlandse handelspost. Het eiland onder India vormde een aantrekkelijk overslagpunt voor de VOC handel met het huidige Indonesië. Begin 19e eeuw namen de Britten het bestuur over, en lijfden Sri Lanka in als kroonkolonie. De betere baantjes gingen naar de hoger opgeleide Tamils, een minderheidsgroep op het eiland. De grootste bevolkingsgroep, de Singalezen, hadden het onder de Britten minder goed. In 1948 werd het land onafhankelijk.

Het zelfbestuur leidde tot spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen. De Singalezen namen de macht, de Tamils verloren hun hoge posities en raakten economisch achtergesteld. Deze spanningen resulteerden in 1983 in een bloedig conflict tussen het regeringsleger en de Tamil Tijgers, een guerrillagroepering die streed voor een eigen staat in het noorden en oosten van Sri Lanka.

Pas in 2009, na een vernietigend offensief van Sri Lankese troepen, werden de Tamil Tijgers verslagen. Het resultaat: een compleet verwoeste infrastructuur in het noorden en oosten van het land. Tienduizenden doden. Honderdduizenden vluchtelingen. 

De impact van de oorlog op kinderen is enorm. Kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt en leidden jarenlang een geïsoleerd bestaan. Kinderen moeten bij het spelen oppassen voor landmijnen. Veel kinderen gaan niet naar school, vooral in gebieden waar het geweld het hevigst was. Kinderen die wel op school zitten, hebben vaak speciale aandacht nodig. Ze raakten getraumatiseerd door wat ze mee maakten. En mistten vaak een aantal jaar school.

Dit doen wij

Sinds 2010 werkt War Child in Sri Lanka. Samen met lokale partnerorganisaties helpen we kinderen die getroffen zijn door het jarenlange geweld in het land. We geven psychosociale hulp, bescherming en inhaalonderwijs. We werken vooral in de gebieden waar de nood het hoogste is: noordelijk en oostelijk Sri Lanka.

We helpen gezinnen weer een normaal bestaan op te bouwen. Daarbij richten we ons op de kinderen. We bieden ze onderwijs op een veilige plek, zodat ze een eventuele schoolachterstand kunnen inhalen. Ook nemen de kinderen deel aan programma’s die ze helpen om hun ingrijpende ervaringen te verwerken.

Via een ander project van War Child krijgen Sri Lankese kinderen en jongeren een stem. Ze ontdekken hoe ze voor zichzelf en voor hun rechten op kunnen komen. Met creatieve methodes, zoals straattoneel en muziek.

Meer informatie

Kinderbescherming

In het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Sri Lanka steunt War Child het lokale ESCO in de oprichting van een kinderbescherming, die onder meer voorlicht over huiselijk geweld.

English Station

Als je elkaar niet kunt verstaan, is het moeilijk om elkaar te begrijpen. Daarom steunt War Child in Noord- en Oost-Sri Lanka het programma van English Station.

Child Friendly Spaces

In een verwoeste omgeving toch een veilige plek om op adem te komen, te kunnen spelen en naar school te gaan. War Child werkt aan Child Friendly Spaces.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.