• E-learning Soedan
    Dankzij E-learning kunnen veel meer kinderen 'naar school'
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Soedan

Meer dan 60 jaar oorlog heeft Soedan parten gespeeld. Hoewel de oorlog nu voorbij is, heeft het conflict diepe sporen achtergelaten in de samenleving. Kinderen hebben tot de dag van vandaag last van de gevolgen.

Dit is er aan de hand

Soedan was decennialang het toneel van een burgeroorlog tussen het overwegend Arabisch-Islamitische noorden en het Afrikaanse zuiden met Christelijke en traditionele invloeden. Een strijd die vrijwel direct na de onafhankelijkheid in 1956 losbarstte, met het zuiden als slagveld. Ook traditionele stammenstrijd over veestapels en weidegronden, en een machtstrijd over grondstoffen gooiden olie op het vuur. In de regio Darfur strijden nog steeds Arabische milities tegen de inheemse landbouwbevolking. Het gevolg van al dit geweld: miljoenen doden, miljoenen vluchtelingen.

In 2005 werd op papier een vredesakkoord bereikt. En in juli 2011 splitste het land zich in twee onafhankelijke naties: Soedan in het noorden en Zuid-Soedan in het zuiden. Afrikaanse Zuid-Soedanezen die waren gevlucht voor het geweld, en in het noorden een karig bestaan hadden opgebouwd, werden veelal tegen hun zin gedwongen om te vertrekken. Een massale volksverhuizing kwam op gang. Anno 2015 zijn er rondom de grens van Soedan en Zuid-Soedan nog steeds gewapende conflicten aan de gang. Tien jaar humanitaire noodhulp in Darfur heeft wel geleid tot politieke besluitvorming. Desondanks blijft de toestand van kwetsbare kinderen en gemeenschappen nog steeds kritiek. 

Kinderen

Kinderen hebben ernstig geleden onder het conflict dat decennia lang bestond. Kinderen en jongeren in het hele land - met name die in de grensgebieden- kampen met dreiging van geweld, zijn gescheiden van hun families of zijn in het land zelf voortdurend op de vlucht. 

Deze kinderen die noodgedwongen gevlucht zijn van huis (Internally Displaced People) hebben vaak geen toegang tot schoon drinkwater of voldoende eten, laat staan onderwijs of psychosociale hulp. Ze lopen het risico ziek, misbruikt of ondervoed te worden. In heel Soedan is de impact van armoede en het conflict zichtbaar in het gebrek aan infrastructuur en diensten. Momenteel gaan er 3 miljoen basisschoolkinderen niet naar school.    

Dit doen wij

Vanwege het grote aantal kinderen dat niet naar school kan, heeft War Child bepaald zich in Soedan uitsluitend te richten op innovatief onderwijs. Dit hebben we besloten omdat wij geloven dat onderwijs cruciaal is voor de stabiele psychosociale ontwikkeling van kinderen die opgroeien in oorlogsgebieden. 

Eén van de grootste uitdagingen is echter het bereiken van kinderen, door de slechte infrastructuur. De verwachting is dat de infrastructuur niet zal verbeteren in de nabije toekomst. War Child probeert te bewerkstelligen dat alle kinderen toegang hebben tot kwalitatief hoogstaand onderwijs, zodat zij bij kunnen dragen aan een betere toekomst voor zichzelf en voor hun omgeving. 

Meer informatie

E-learning

Om kinderen op verre afstand toch te laten leren, werkt War Child met lokale partners en het Ministerie van Onderwijs samen in een e-learning project.

Support voor ontwikkeling

Ouders, leraren en bestuurders worden via nieuwe media zoals internet, radio en video voorgelicht over hoe zij kinderen het beste kunnen steunen in hun ontwikkeling.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.