Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Oeganda

De voormalige Britse kolonie aan de noordoever van het Victoriameer kent sinds de onafhankelijkheid in 1962 een gewelddadige geschiedenis. Een historie geschreven door figuren als Idi Amin en Joseph Kony. Nu is er vrede, maar de gevolgen van het geweld staan nog in velen geheugens gegrift. Daarnaast is er sprake van een toestroom van vluchtelingen, voornamelijk uit buurtland Zuid Soedan.

Dit is er aan de hand

Idi Amin. ‘De Slachter van Afrika’. Deze dictator zwaaide in de jaren ‘70 de scepter over een regime dat honderdduizenden slachtoffers maakte. Na interventie van buurland Tanzania vluchtte Amin naar Libië. Hij werd opgevolgd door Milton Obote. Onder zijn bewind vonden nog eens tienduizenden mensen de dood.

Halverwege de jaren ‘80 kwam de gematigde Yoweri Museveni aan de macht, maar ook zijn ambt kreeg te maken met grove schendingen van mensenrechten. Met name de grensregio met het onrustige DR Congo en Zuid-Soedan vormde het toneel van jarenlange onrust, opgestookt door de Lord’s Resistance Army (LRA) van Joseph Kony. Een rebellenleider die duizenden kinderen als Filip ontvoerde om voor hem te vechten, of dienst te doen als seksslaaf.

Inmiddels is het redelijk rustig in Oeganda. Er is zelfs sprake van vooruitgang. Maar de gevolgen van het geweld in de noordelijke regio’s zijn nog dagelijks merkbaar. De infrastructuur is minimaal. Er is voedselschaarste, traditionele stammenstrijd, en de LRA is nog steeds actief in de buurlanden.

Vijfennegentig procent van de bevolking in Noord-Oeganda kampt met de gevolgen van het geweld. Als vluchteling, ontvoerd kind of nabestaande van omgekomen familieleden. Zes op de tien Oegandezen is minderjarig. Jongeren hebben mondjesmaat toegang tot onderwijs. Bescherming tegen misbruik en geweld ontbreekt.

Bovendien is er een constante toestroom aan vluchtelingen vanuit met name buurland Zuid-Soedan. In februari 2017 bereikte het aantal vluchtelingen 1 miljoen. Het overgrote deel van deze vluchtelingenstroom bestaat uit vrouwen en kinderen onder de achttien. De wegen naar de vluchtelingenkampen in Oeganda zijn vaak onbegaanbaar en is er niet voldoende water en voedsel. De slechte leefsituatie in de vluchtelingenkampen zorgt regelmatig voor opstanden. 

Dit doen wij

Toen wij in 2004 begonnen, was Noord-Oeganda het toneel van een verwoestende oorlog.  Het conflict - dat in 2006 eindigde - liet enorme zichtbare en onzichtbare sporen na bij miljoenen kinderen. En dus ging War Child aan de slag. Honderdduizenden kinderen en volwassenen deden mee aan onze programma’s. Jarenlang was Oeganda het grootste programma van War Child. De meeste psychosociale methodes die wij nu wereldwijd inzetten, vonden hun oorsprong in Oeganda.

De gevolgen van oorlog komen vaak pas echt naar boven op het moment van vrede en rust. Daarom werken wij nu nog - jarenlang na het conflict - met de kinderen en de lokale gemeenschappen. Door de combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming hebben vele jongeren hun leven gelukkig weer op de rit gekregen.

Onze projecten in Noord-Oeganda zijn afgerond en de lokale gemeenschappen kunnen verder met de opgebouwde infrastructuren. Dat is fijn, maar we blijven actief in de regio. De Democratische Republiek Congo en Burundi zijn zeer onrustig, en de kinderen daar verdienen onze volledige aandacht.

En dat geldt helemaal voor Zuid-Soedan. Honderdduizenden Zuid-Soedanezen zijn hun land ontvlucht naar Oeganda, vanwege het oplaaiende geweld. War Child heeft daarom een doorstart in Oeganda gemaakt, om deze grote groep vluchtelingen – waaronder dus veel kinderen – hulp te bieden. Want dat is helaas hard nodig.

 

 

Meer informatie

Veerkracht van oorlogkinderen

In Oeganda bieden wij kinderen psychosociale hulp, bescherming en onderwijs. Zo helpt War Child de kinderen met het bouwen aan hun toekomst, en dat van hun land. 

Nieuwe kansen

Dit project versterkt de veerkracht van (gevluchte) oorlogskinderen, door middel van gestructureerde recreatieve activiteiten en psychosociale steun.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.