Show thumbnails Hide thumbnails

Nederland

‘De vluchtelingencrisis’ overheerst het nieuws al enige tijd. Wereldwijd zijn er bijna 60 miljoen mensen op de vlucht en dat aantal blijft stijgen. De helft van hen is kind.

Dit is er aan de hand

Je hebt 3 weken te voet gereisd met je ouders en je broertje. Je bent onder prikkeldraad door gekropen, je broertje bijna kwijtgeraakt en hebt een gedeelte van de overtocht in een overvolle rubberen boot gemaakt. Op zoek naar veiligheid, want in jouw land is er helemaal niets meer.

Nu ben je in Nederland, in een opvang voor vluchtelingen. Je mist je vriendjes, je eigen bed, het plein waar je vroeger speelde. Je vader zegt telkens “Dit is niet hoe het blijft” - maar je hebt geen idee wanneer het beter wordt. ’s Nachts schrik je steeds wakker van nachtmerries en hoor je de bommen weer vallen.

De sociaal-emotionele behoeften van gevluchte kinderen in Nederland worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan structuur, stabiliteit, regelmaat en ontspanning. Zodat ze weer kind kunnen zijn.

Dit doen wij

War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelen daarom hun jarenlange expertise wereldwijd en ontwikkelen een programma voor gevluchte kinderen in Nederland. Het gezamenlijke project 'TeamUp' biedt gevluchte kinderen activiteiten zoals sport, spel en dans. Zo kunnen ze zich ontspannen, hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. Noodzakelijk om zich weer veilig te voelen.

Kinderen zijn veerkrachtig. Met de juiste support zijn ze in staat om enigszins de draad weer op te pakken. Maar er zijn kinderen die extra hulp nodig hebben. In onze activiteiten signaleren we deze kinderen en verwijzen we ze door. 

Help gevluchte kinderen in Nederland. Doneer nu.