Show thumbnails Hide thumbnails

Nederland

Nederland verwelkomde in 2015 en 2016 duizenden vluchtelingen, waarop War Child, Save the Children en UNICEF Nederland besloten hun jarenlange ervaring en expertise te bundelen in ‘TeamUp’ om samen vluchtelingenkinderen in Nederland bij te staan.

Dit is er aan de hand

Je hebt 3 weken te voet gereisd met je ouders en je broertje. Je bent onder prikkeldraad door gekropen, je broertje bijna kwijtgeraakt en hebt een gedeelte van de overtocht in een overvolle rubberen boot gemaakt. Op zoek naar veiligheid, want in jouw land is er helemaal niets meer.

Nu ben je in Nederland, in een opvang voor vluchtelingen. Je mist je vriendjes, je eigen bed, het plein waar je vroeger speelde. Je vader zegt telkens “Dit is niet hoe het blijft” - maar je hebt geen idee wanneer het beter wordt. ’s Nachts schrik je steeds wakker van nachtmerries en hoor je de bommen weer vallen.

De sociaal-emotionele behoeften van gevluchte kinderen in Nederland worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan structuur, stabiliteit, veiligheid en ontspanning. Zodat ze weer kind kunnen zijn.

Dit doen wij

Het gezamenlijke project TeamUp biedt gevluchte kinderen gestructureerde recreatieve activiteiten zoals sport, spel en dans. Deze activiteiten hebben een dieperliggend doel en vinden plaats op vaste tijdstippen in de week. Hierdoor hebben kinderen houvast en kunnen ze altijd naar iets uitkijken. Ze leren om vrienden te maken en om volwassenen te vertrouwen. Zo kunnen kinderen zoals Evi zich ontspannen, hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. Noodzakelijk om zich weer veilig te voelen.

Kinderen zijn veerkrachtig. Met de juiste support zijn ze in staat om de draad weer op te pakken. Er zijn ook kinderen die extra hulp nodig hebben. In onze activiteiten signaleren we dat en zorgen we voor de juiste hulp. Zo verkleinen we de kans dat kinderen psychosociale problemen ontwikkelen. 

Help gevluchte kinderen in Nederland. Word vrijwilliger van TeamUp.