• Bescherming van kinderen
    in Jemen
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Jemen

In Jemen woedt sinds 2015 een heftige burgeroorlog. De overheid, gesteund door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, is in een bloedige strijd verwikkeld met rebellen en diverse extremistische partijen. De situatie in het land dreigt voortdurend verder te escaleren. Miljoenen kinderen hebben dringend humanitaire hulp nodig.

DIT IS ER AAN DE HAND

Wat twee jaar geleden in Jemen begon als een inwendig conflict tussen regeringskrachten en Houthi-rebellen, is inmiddels uitgemond in een oorlog tussen regionale machten. De bevolking in Jemen wordt geteisterd door terroristische aanslagen van de Islamitische Staat (IS) en voortdurende luchtaanvallen van coalitietroepen. Als gevolg van het geweld hebben meer dan 21 miljoen mensen – zo'n 80 procent van de bevolking - dringend humanitaire hulp nodig. Onschuldige burgers zijn dagelijks slachtoffer van gewelddadigheden. Miljoenen mensen zijn kwetsbaar. Niet alleen als gevolg van de gevechten, ook door gebrek aan voedsel en gezondheidszorg.

Ruim 2,5 miljoen mensen hebben noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Driekwart van hen bestaat uit vrouwen en kinderen. Miljoenen anderen leven in onveiligheid en kunnen maar met moeite overleven. Uitbraken van cholera en acute diarree dragen bij aan de ernstige humanitaire situatie. Een functionerend gezondheidssysteem ontbreekt, en er is nauwelijks toegang tot veilig water en hygiëne. Hierdoor is zeer lastig om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Kinderen in Jemen lijden het meest onder de conflicten. Als direct gevolg van het geweld zijn ruim 4.000 burgers overleden - waaronder meer dan 1.300 kinderen. Vanwege gebrek aan openbaar vervoer kunnen twee miljoen kinderen niet meer naar school.

 

DIT DOEN WIJ 

War Child is één van de zes hulporganisaties die deelneemt aan het internationale Jemen Joint Response 3. Dit initiatief - gecoördineerd door de Dutch Relief Alliance - is gericht op het gezamenlijk bieden van humanitaire hulp in Jemen. Dit is een uitdaging, aangezien de toegang tot en basisbenodigdheden in Jemen extreem beperkt zijn. Met het Joint Response-initiatief kunnen de organisaties de uitdagingen gezamenlijk aanpakken. Het doel is om zo snel mogelijk te voorzien in de dringende behoefte aan bescherming en het verkleinen van de gezondheidsrisico's. 

War Child ondersteunt daarnaast het werk van War Child UK in Jemen. Hier werken we samen om gevluchte en kwetsbare kinderen te beschermen en ondersteunen. Zo bieden we onder andere hulp aan 1000 gezinnen in de regio Sana'a en Hajjah.