• SAFIN (12)
    Vluchtte samen met zijn familie voor IS
  • Slag om Mosul
    War Child zet direct extra hulp in.
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Irak

Irak is jarenlang door oorlog geteisterd. Regeringsmachten en gewapende groeperingen zoals de Islamitische Staat (IS) zijn bezig met heftige territoriale gevechten. Volgens recente cijfers van de UNHCR hebben naar schatting 10 miljoen mensen in Irak onmiddellijk humanitaire hulp nodig. Kinderen lijden onder het toegenomen geweld en zijn hun leven niet zeker.

Dit is er aan de hand

Politieke crisis, extremistische groeperingen en conflicten van Noord tot Zuid hebben het leven van miljoenen kinderen ontwricht. Eén derde van alle Iraakse kinderen heeft humanitaire hulp nodig. Hun steden en dorpen zijn verwoest. Elke dag lopen ze een groot risico om ontvoerd of gemarteld te worden. Meer dan een half miljoen kinderen kan niet naar school gaan.

Meisjes in Irak lopen dagelijks de kans slachtoffer te worden van seksueel geweld. Jongens worden gedwongen deel te nemen aan het conflict. Sommige kinderen krijgen explosieven op hun lichamen geplakt. Er is een ernstig gebrek aan onderwijs, veiligheid, kennis en psychosociale zorg. Precies de dingen die nodig zijn om kinderen die moeten opgroeien in een conflictsituatie een kans op een betere toekomst te kunnen geven.

Door de instabiliteit in het noorden van Irak hebben 3,3 miljoen Irakezen noodgedwongen hun huis moeten achterlaten. Samen met enorme hoeveelheden Syrische vluchtelingen wonen de meesten in en rondom vluchtelingenkampen, verspreid over Noord-Irak. 

Dit doen wij

Sinds december 2014 werkt War Child samen met War Child UK in Irak. Het programma,  gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, is vooral gericht op kinderen in Noord-Irak die op de vlucht zijn geslagen zijn voor het geweld. Zij hebben vaak geen vaste woon- of verblijfplaats meer.

In een Safe Space bieden wij deze kinderen bescherming en psychosociale ondersteuning. Hierdoor kunnen zij hun negatieve ervaringen verwerken door middel van creatieve methodes. Op deze manier werken ze aan hun toekomst. De kinderen kunnen met elkaar praten en spelen. Ze kunnen weer kind zijn.

In maart 2017 is de derde fase van het programma in Noord-Irak gestart. Hierin worden humanitaire acties georganiseerd, om 170.000 zeer kwetsbare Irakese burgers te helpen in de regio van Mosul en de Tigris.