Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

DR Congo

Na decennia van Belgisch koloniaal bestuur werd de huidige Democratische Republiek Congo (DRC) in 1960 onafhankelijk. Het gevolg: een machtsvacuüm met jaren van burgeroorlog, militaire coups, humanitaire crises en weergaloos geweld.

Dit is er aan de hand

Het geweld in DR Congo beperkt zich niet tot de landsgrenzen van het Midden-Afrikaanse land. Vrijwel alle omliggende landen zijn erbij betrokken.

De belangen zijn dan ook enorm. Het oosten van DRC is rijk aan grondstoffen, met grote voorraden goud, koper en diamanten. Het gebied is werkterrein voor gewapende groepen die werken voor de hoogste bieder. Naast economische motieven, spelen ook diepgewortelde spanningen een rol, zoals die tussen stammen van verschillende etnische achtergrond.

Het jarenlange geweld heeft enorme gevolgen. Armoede. Miljoenen doden. Honderdduizenden mensen constant op de vlucht voor plunderende bendes. Kinderen worden geronseld om te vechten, of ontvoerd als seksslaaf. Verkrachtingen zijn middel om angst te zaaien en macht uit te oefenen. Misbruikte tienermoeders worden verstoten uit hun gemeenschap. Ongeletterdheid is hoog. Hygiëne is slecht, en er heerst honger.

Dit doen wij

War Child richt zich in DR Congo op de bescherming van kinderen die slachtoffer zijn van de conflicten in de regio. Dat doen we door het creëren van economische kansen voor jongeren, als alternatief voor het leven als kindsoldaat of mijnwerker. Ook zetten we ons in voor de re-integratie van seksslaven en misbruikte tienermoeders. En we werken samen met ouders, leraren en lokale bestuurders om kinderrechten op de langere termijn te beschermen.

Door jongeren bij te scholen en ze een vak te leren, hebben zij meer kans op normaal werk. Zo voorkomen we dat ze terugvallen in armoede en uitbuiting door bijvoorbeeld gewapende bendes. Door tienermoeders bij te scholen en een vak te leren, en kinderen de ruimte te bieden hun verhaal te doen, doen ze meer zelfvertrouwen op en ontstaat onderling begrip.

Meer informatie

Re-integratie

We bieden jongeren in het oosten van DR Congo een re-integratie project, inclusief voorlichting, bijscholing, psychosociale steun en vakonderwijs.

Beschermen

In Zuid-en Noord-Kivu bouwt War Child aan structuren om jongeren te beschermen. Zo richten we in dorpen comités op die zich sterk maken voor kinderrechten.

School

In Oost-DR Congo trainen we leraren in de omgang met creatieve lesmethoden, zodat kinderen hun innerlijke oorlog op speelse wijze kunnen verlaten.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.