Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Centraal Afrikaanse Republiek

Eén op de twee kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) heeft te maken gehad met geweld. Dat is niet verwonderlijk, want het land heeft sinds de onafhankelijkheid in de jaren zestig geen stabiele, rustige periode gekend. De Verenigde Naties noemen de situatie in de CAR, één van ’s werelds meest stille crises.

Dit is er aan de hand

Kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn zwaar getroffen door het aanhoudende geweld. Ze zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten, zijn gescheiden van familie en hebben vaak geweld ervaren of gezien. Gewapende groepen vallen huizen aan, vernietigen oogsten en bezittingen, waardoor mensen op de vlucht slaan. Eenmaal gevlucht zijn kinderen nog niet veilig. In vluchtelingenkampen zijn ze kwetsbaar voor seksueel geweld, misbruik en uitbuiting. Ook rekrutering door gewapende groepen is een probleem. Sinds 2013 zijn 10.000 kinderen in de CAR geworven of gedwongen ingelijfd door gewapende groeperingen aan beide zijden van het conflict.

De helft van de bevolking - 2,3 miljoen mensen- is op dit moment afhankelijk van noodhulp. Meer dan 200.000 gezinnen hebben noodgedwongen hun huizen verlaten. Meer dan 60.000 kinderen en gezinnen lijden honger.

Dit doen wij

Met de Dutch Relief Alliance* biedt War Child noodhulp aan ruim 200.000 mensen in de CAR. Deze is onder andere gericht op het geven van voedsel, water, het opleiden van boeren door het geven van zaden en landbouwwerktuigen, en het stimuleren van kleine bedrijfjes (metselen of kleding maken).

Een deel van het programma richt zich op bescherming van kinderen. In een Safe Space biedt War Child psychosociale hulp. Hierdoor leren kinderen omgaan met hun emoties en het verwerken van hun ervaringen. En ook weer vriendschappen maken met leeftijdsgenootjes en omgaan met volwassenen. Tegelijkertijd trainen we ouders en verzorgers hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen bij de verwerking van hun ervaringen en het ‘ normale’ leven thuis weer op te pakken. 

Ook leren de ouders en verzorgers om bepaald gedrag van kinderen te herkennen zodat zij een eventuele doorverwijzing voor diepere psychologische bijstand kunnen krijgen als dat nodig is. Voor ex-kindsoldaten en hun families is er speciale aandacht bij het terugkeren in hun gemeenschap en het oppakken van hun oude leven.

In de periode juni 2016 tot en met maart 2017 zullen ruim 2500 kinderen en volwassenen meedoen aan onze programma's. 

*De Joint Response CAR is een samenwerking van hulporganisaties War Child, Cordaid, Oxfam Novib, World Vision, Plan Nederland, Tear en St. Vluchteling, die wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie

Psychosociale hulp

OP een veilige plek organiseren we activiteiten voor kinderen, trainers en ouders/verzorgers waarin ze leren praten over hun problemen, hoe om te gaan met stress en hoe de situatie binnen het gezin te verbeteren. 

Bescherming

War Child traint volwassenen in het signaleren van kinderen die niet goed in hun vel zitten. Ook leren ze hoe ze deze kinderen kunnen helpen daarmee of naar wie ze moeten doorverwijzen. Om zo onderling vertrouwen te herstellen. 

Gezinshereniging

Bij kinderen die hun ouders zijn verloren of terugkeren naar hun gemeenschap nadat ze hebben meegevochten met strijdende groepen, wordt een psycholoog ingeschakeld voor een eerste screening. Daarna vindt hereniging plaats met familieleden of ouders. Zij krijgen nazorg en psychosociale hulp. Zo worden kinderen en ouders weerbaarder en voelen kinderen zich weer veilig binnen de gemeenschap waar ze wonen.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.