• Dutch Relief Alliance
    In de Centraal Afrikaanse Republiek
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Centraal Afrikaanse Republiek

Eén op de twee kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) heeft te maken gehad met geweld. Dat is niet verwonderlijk, want het land heeft sinds de onafhankelijkheid in de jaren zestig geen stabiele, rustige periode gekend. De Verenigde Naties noemt de situatie in de CAR, één van ’s werelds meest stille crises. Ongeveer de helft van de bevolking - zo'n 2,3 miljoen mensen - heeft dringende humanitaire hulp nodig.

Dit is er aan de hand

De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt aan alle kanten omringd door conflictgebieden: buurlanden DR Congo, Soedan en Tsjaad zijn jarenlang geteisterd door oorlogen en onrust. Ook CAR kent in zijn korte geschiedenis veel instabiliteit en conflict. Eind 2012 brak er in het land een gewapend conflict uit, na een staatsgreep door de rebellengroepering Seleka.

Drie jaar lang raasde het geweld tussen Seleka-troepen en gewapende groepen die loyaal zijn aan de afgezette president door het land. Halverwege 2015 werd een politiek verdrag ondertekend als oplossing voor het conflict. Democratische verkiezingen werden beloofd, maar keer op keer vertraagd en de burgeroorlog bleef doorgaan. Eind februari 2017 werd President Faustin-Wisseling Touadera verkozen, maar de toekomst van het land blijft onzeker.

Kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek zijn zwaar getroffen door het aanhoudende geweld. Ze zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten, zijn gescheiden van familie en hebben vaak geweld ervaren of gezien. Gewapende groepen vallen huizen aan, vernietigen oogsten en bezittingen, waardoor mensen op de vlucht slaan.

Eenmaal gevlucht zijn kinderen nog niet veilig. In vluchtelingenkampen zijn ze kwetsbaar voor seksueel geweld, misbruik en uitbuiting. CAR heeft één van ’s werelds laagste percentage naar schoolgaande kinderen. Ook rekrutering door gewapende groepen is een probleem. Sinds 2013 zijn meer dan 10.000 kinderen gerekruteerd door gewapende groepen aan beide kanten van het conflict.

 De helft van de bevolking, in totaal zo'n 2,3 miljoen mensen, is op dit moment afhankelijk van noodhulp. Ruim 200.000 gezinnen moesten noodgedwongen hun huis verlaten. Meer dan 60.000 kinderen en gezinnen lijden honger.

Dit doen wij

Met De Joint Response CAR* van de Dutch Relief Alliance biedt War Child in samenwerking met andere NGO’s noodhulp in de Centraal Afrikaanse Republiek: de Joint Response CAR. De diverse programma's van de alliantie zijn gericht op dringende voedings-, sanitaire en beschermende behoeften. Gezamenlijk geven wij hulp in de vorm van voedsel, water, het opleiden van boeren door het geven van zaden en landbouwwerktuigen, en het stimuleren van kleine bedrijfjes (zoals metselen of kleding maken).

War Child is verder actief in het noordwesten van CAR, waar we ons inzetten om kinderbeschermingsmechanismen te versterken. Hiervoor richt War Child zich op het verlenen van training, educatie en rechtsbewustzijn aan voormalige kindsoldaten. Voor ex-kindsoldaten en hun families is er speciale aandacht bij het terugkeren in hun gemeenschap.

In een Safe Space bieden we de nodige psychosociale steun aan kwetsbare kinderen. Hierdoor leren zij omgaan met hun emoties en het verwerken van hun ervaringen. En ook weer vriendschappen maken met leeftijdsgenootjes en omgaan met volwassenen. Tegelijkertijd trainen we ouders en verzorgers hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen bij de verwerking van hun ervaringen en het ‘ normale’ leven thuis weer op kunnen pakken.

*De Joint Response CAR is een samenwerking van hulporganisaties War Child, Cordaid, Oxfam Novib, World Vision, Plan Nederland, Tear en St. Vluchteling, die wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook leren de ouders en verzorgers om bepaald gedrag van kinderen te herkennen zodat zij een eventuele doorverwijzing voor diepere psychologische bijstand kunnen krijgen als dat nodig is. Voor ex-kindsoldaten en hun families is er speciale aandacht bij het terugkeren in hun gemeenschap en het oppakken van hun oude leven.

In de periode juni 2016 tot en met maart 2017 zullen ruim 2500 kinderen en volwassenen meedoen aan onze programma's. 

*De Joint Response CAR is een samenwerking van hulporganisaties War Child, Cordaid, Oxfam Novib, World Vision, Plan Nederland, Tear en St. Vluchteling, die wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.