Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Burundi

Burundi kent een lange en een brute geschiedenis van etnisch geweld tussen de Hutu- en Tutsi-stammen. Op dit moment is er een gespannen sfeer in het land in verband met verkiezingen. Daardoor zijn er geweldsuitbarstingen en zijn inmiddels meer dan 180.000 mensen gevlucht naar buurlanden Rwanda, Tanzania en DR Congo.

Dit is er aan de hand

Burundi vormde ooit één land met buurland Rwanda. En heeft een turbulente politieke geschiedenis. De eerste democratisch gekozen president van Burundi werd in 1993 vermoord. Dat leidde tot massamoorden, geweld tussen verschillende etnische groepen (Hutu’s en Tutsi’s) en een burgeroorlog.
 
De oorlog duurde tot 2008 en kostte naar schatting 30.000 mensen hun leven. Sociale structuren, die in het verleden een vangnet vormden voor kwetsbare families, zijn verzwakt of verwoest. De weg naar herstel is lang en pijnlijk. Burundi is een van de armste landen van de wereld. Er is een tekort aan basale voorzieningen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en kinderbescherming.
 
De helft van de inwoners van Burundi bestaat uit kinderen en jongeren. Zij zijn helaas extreem kwetsbaar voor geweld, (seksueel) misbruik, verwaarlozing en exploitatie. Hun rechten worden slechts minimaal beschermd. Door de oorlog vielen veel families uit elkaar. Eén op de vijf kinderen in Burundi is wees. Kinderen die opgroeiden tijdens de oorlog volgden amper onderwijs. En maar liefst één op de vijf Burundese meisjes is misbruikt. 
 
Burundi is een land in wederopbouw. De bevolking van Burundi herstelt langzaam van een jarenlange burgeroorlog. Maar helemaal rustig is het nog niet. In de grensstreek strijden nog steeds gewapende groepen. En het voorjaar van 2015 verliep turbulent, met een staatsgreep, geweld en protesten in hoofdstad Bujumbara. Meer dan 180.000 mensen zijn het land ontvlucht. 
 
De afgelopen maanden is Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, geteisterd door verkiezingsgeweld en hevige onrust. Nadat president Nkurunziza dit voorjaar zich kandidaat stelde voor een derde termijn, ontstond er veel politieke onrust en kwam de oppositie in opstand. Inmiddels zijn meer dan 13.000 vluchtelingen opgevangen in de vluchtelingenkampen in Zuid-Kivu, DR Congo. De situatie is schrijnend. Tweederde van de vluchtelingen is kind. Onder hen bevinden zich veel kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar.
 

Dit doen wij

War Child zorgt via verschillende projecten, dat kinderen beter beschermd worden tegen geweld in allerlei vormen. We scholen kinderen met een leerachterstand bij, of leren hen een vak. Waar nodig krijgen kinderen psychosociale hulp via onze DEALS-methodes. Dat helpt hen, om hun ingrijpende oorlogservaringen een plek te geven. Ook groeit hierdoor hun zelfvertrouwen, hun weerbaarheid, en staan ze krachtiger in het leven. Waardoor ze weer beter beschermd zijn tegen geweld.

We versterken sociale structuren, juist omdat die na jaren van conflicten ontbreken. We trainen ouders, verzorgers en leraren in hoe zij de kinderen onder hun hoede beter kunnen beschermen en ondersteunen. En we zorgen dat kinderen meer betrokken worden bij beslissingen die over hun leven gaan. Zo maken we gemeenschappen sterker. In Burundi doen we dat vooral in de provincies waar het meeste geweld plaatsvond, zoals het noordwesten van het land.

 

Meer informatie

Bescherming kinderrechten

In Noord-Burundi bestrijdt War Child samen met de overheid en een lokale partner de schending van kinderrechten.

Creatieve workshops

Door War Child ontwikkelde creatieve methodes die kinderen via theater, muziek en nieuwe media leren weer vertrouwen op te doen.

Onderwijs

Naast het bijscholen van ongeletterde kinderen, leidt War Child samen met de overheid leraren op.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.