• Ahmad
    kon niet meer slapen van de bommen
  • Hamza en Assil vluchtten voor het geweld in Gaza
    Ze kunnen nu terecht in een Safe Space van War Child
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Bezette Palestijns gebieden

Kinderen in Israël en met name in bezette Palestijnse gebieden groeien op in een sfeer van constante spanning. Geweld ligt er dagelijks op de loer. Zonder actieve inzet is het vooruitzicht op een vreedzame samenleving ver te zoeken.

Dit is er aan de hand

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is een complex geografisch, etnisch en religieus conflict. De afgelopen 66 jaar kende het land periodes van extreem geweld. In de getroffen gebieden laait het conflict vaak op. Er gaat geen dag voorbij zonder dreiging van geweld. Kinderen groeien in deze gebieden op in een sfeer van woede en angst. Dagelijks hebben ze te maken met de gevolgen van geweld. Ze voelen zich bedreigd, gevangen, machteloos, keren in zichzelf en hebben last van nachtmerries.

Als gevolg van het conflict in 2014 zijn tot op vandaag de dag meer dan 6000 Palestijnse families op de vlucht. De consequenties van de tienjarige blokkade zijn groot. Ruim 60 procent van de jongeren in Gaza is werkloos. De toegang tot voedsel, elektriciteit en andere basisbehoeften wordt regelmatig geblokkeerd.

De nederzetting houdt stand, wat leidt tot verdere spanningen in en tussen de gemeenschappen. Dreiging van geweld tegen kinderen blijft onverminderd hoog op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Kinderen lopen levensgevaar, of ze nu thuis zijn of op school. Dagelijks worden kinderen – zelfs jonger dan 12 jaar - opgepakt en vastgezet. Veel Palestijnse kinderen zijn bang dat het geweld oplaait, dat ze plotseling moeten vluchten, of dat hun huis of school wordt verwoest.

Palestijnen in Oost-Jeruzalem leven in een gespannen, overvolle omgeving. Het onderlinge contact met de Israëlische troepen is vaak vijandig. Veilige speelplekken zijn er bijna niet, en kinderen die op straat spelen, lopen een groot risico.

Dit doen wij

War Child kiest altijd partij voor de kinderen. We hebben oog voor gevolgen van het conflict voor zowel Joods Israëlische als Palestijnse kinderen. Israëlische kinderen die door het conflict worden geraakt, krijgen ondersteuning van Israël. Daarom richten de programma’s van War Child zich op de Palestijnse kinderen.

War Child biedt kinderen in bezette Palestijnse gebieden een kans om te ontsnappen aan de verstikkende realiteit. Om even te vluchten uit de spiraal van negativiteit en uitzichtloosheid van hun ommuurde bestaan. Dat doen we samen met lokale organisaties, ouders/verzorgers, leraren, bestuurders en vooral met de kinderen zelf. War Child werkt met kinderen om hun zelfvertrouwen weer op te bouwen, zodat ze weer kunnen geloven in een betere toekomst.

We creëren Safe Spaces waar kinderen die zijn getroffen door de conflicten weer kind kunnen zijn. War Child ondersteunt kinderen door het trainen van leden van de gemeenschap, zodat zij de kinderen kunnen begeleiden. We werken aan de veerkracht van gezinnen en verzorgers, en helpen hen omgaan met de stress van een leven onder de bezetting. Zo proberen we de impact van de conflicten op kinderen zo klein mogelijk te houden.

Daarnaast leert War Child de kinderen en hun ouders/verzorgers over hun rechten onder internationale wetten, en conventies waar Israëlische- en Palestijnse autoriteiten zich aan moeten houden. En als wij zien dat kinderrechten worden geschonden, ongeacht door wie, dan spreken wij ons uit. 

Meer informatie

Bescherming in Niemandsland

War Child biedt bescherming, psychosociale- en juridische hulp aan Palestijnse kinderen en gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever. 

Drie oorlogen later

War Child helpt kinderen in Gaza door hen psychosociale steun en bescherming te geven. Ook zorgen we ervoor dat kinderen in Gaza weer veilig kunnen spelen.

Vrouwen- en kinderrechten

Dit programma heeft als doel om het welzijn van kwetsbare Palestijnse kinderen, jongeren en vrouwen te verbeteren. Zodat zij weer aan hun toekomst kunnen bouwen.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Word Bedrijfssponsor.