Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Afghanistan

Een land met een geschiedenis. Een conflict dat al tientallen jaren duurt. Opgroeien in Afghanistan betekent opgroeien in een gewelddadige omgeving. Na tientallen jaren van oorlog is Afghanistan nog verder verwijderd van vrede dan ooit.

Dit is er aan de hand

Het gewelddadige conflict in Afghanistan begon rond de Koude Oorlog. Toen de Sovjet Unie Afghanistan aanviel in 1979, leidde dit tot een complex conflict dat tot 1989 duurde. Gewapende groepen streden vervolgens om de macht tot 1994, tot de Taliban aan de macht kwam. Een streng traditioneel Islamitisch regime volgde. 

Sinds 2001 staan de Taliban ook op de wereldagenda, omdat  deze beweging volgens de VS steun gaf aan de aanslagen op 11 September. Datzelfde jaar vielen onder leiding van de VS internationale coalitietroepen Afghanistan binnen. Ze verdreven de Taliban uit de steden en zetten een democratisch gekozen regering op. Maar daarmee zijn de spanningen niet voorbij.

De Taliban zijn nog steeds actief, oude rivaliteit tussen stammen is nog altijd actueel, en infrastructuur en voorzieningen zijn minimaal. Kinderen groeien op met weinig perspectief. Ze worden omgeven door geweld, armoede en uitsluiting. Hele generaties hebben nooit vrede gekend. Jonge meisjes gaan, na te zijn uitgehuwelijkt, niet meer naar school. Kleuters belanden in weeshuizen, omdat ouders denken dat ze daar een betere toekomst krijgen.

Dit doen wij

Een harde realiteit in een door conflict verdeeld land: dat is waar de kinderen in Afghanistan mee moeten dealen. War Child vangt een aantal van deze kwetsbare kinderen op in zijn programma's. Deze kinderen – vaak gehandicapte kinderen, straatkinderen, en jonge meisjes – leren in de programma's te werken aan hun zelfvertrouwen. Op een veilige plek, een zogenoemde Safe Space, kunnen kinderen hun verhaal kwijt. Ook kunnen ze daar (weer) naar school. Ze leren over hun rechten en leren op een juiste manier communiceren. Zij zijn immers de stem van de toekomst.

Daarnaast financiert War Child scholing van gehandicapte kinderen. Zodat ook de zwakste kinderen kans hebben op een beter bestaan.

Meer informatie

Psychosociale centra

Om de hulp te bieden die oorlogskinderen nodig hebben, is een veilige plek nodig waar ze hun verhaal kunnen doen.

Radioprogramma

Met BBC Radio ontwikkelde War Child radioprogramma’s om ook de kinderen in afgelegen gebieden te bereiken.

School voor gehandicapte kinderen

Leven met een handicap als kind in Afghanistan is zwaar. War child geeft daarom deze kinderen structuur via scholingsprojecten.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.