Geweld in Gaza treft kinderen van onze projecten

Recente protesten in Gaza liepen - wederom - uit op een bloedbad. Onder de slachtoffers zijn ook 41 kinderen uit onze partnerprojecten. Het geweld dreigt de impact van ons werk met de kinderen in de regio te ondermijnen. Een onhoudbare situatie.

Een nieuw dieptepunt in Gaza

De afgelopen weken zijn tientallen Palestijnen gedood en raakten duizenden gewond tijdens de 'Mars van de Terugkeer'. De betogers demonstreerden voor de terugkeer van Palestijnen in het gebied dat nu Israël is. Een nieuw dieptepunt in een toch al uitzichtloos conflict werd vorige week maandag bereikt, toen er 58 doden in Gaza vielen. Het was de bloedigste dag sinds het begin van de oorlog in 2014. Volgens recente berichten zijn er in totaal al meer dan 1,000 kinderen gewond geraakt, waarvan tientallen uit de projecten van War Child.


Projectkinderen gewond

Van de 41 kinderen uit onze programma's zijn er 39 gewond geraakt door traangas en twee zijn neergeschoten. Israëlische beveiligingstroepen hebben de afgelopen weken meerdere keren met scherp geschoten op de protestanten. De kinderen die werden getroffen doen mee met ons project dat is gericht op het bevorderen van hun psychosociale welzijn. Veel van deze kinderen en jongeren hebben in hun nog korte leven al drie oorlogen meegemaakt. Zij weten niet beter dan dat de wereld een onveilige plek is. Dagelijks hebben deze kinderen te maken met de dreiging van geweld en lopen ze het risico opgepakt en vastgezet te worden.


Onacceptabele situatie

In Gaza dreigt zich nu een humanitaire ramp te voltrekken. Meer dan 70% van de geïsoleerde bevolking is vluchteling, en 84% is afhankelijk van humanitaire hulp. Lokale ziekenhuizen barstten door alle geweldslachtoffers uit hun voegen. Onder de gewonden is ook medisch personeel. Humanitaire organisaties hebben de Israëlische troepen opgeroepen zich te houden aan het internationale recht en te stoppen met het gebruik van buitensporig geweld.

De escalatie in Gaza brengt de lokale partners in het nauw en dreigt ons werk te ondermijnen. Kinderen in de bezette Palestijnse gebieden lopen keer op keer gevaar gewond te raken of erger - met als resultaat dat ze minder openstaan voor hulp. Een generatie dreigt op te groeien met oorlog en geweld als het enige referentiekader.

Zelfvertrouwen van kinderen

War Child zet zich met lokale partners in om de veerkracht van kinderen in Gaza te versterken. In onze projecten wordt daarom gewerkt aan hun zelfvertrouwen en omgang met leeftijdsgenoten en ouders. Ook leren de kinderen omgaan met negatieve emoties en helpen wij ze een positievere blik op de toekomst te krijgen. Daarnaast doen we onstpanningsoefeningen, zodat zij hun nare ervaringen een plek kunnen geven.

MEER OVER ONS WERK IN DE BEZETTE PALESTIJNSE GEBIEDEN

Tekst: Luc van Doorne / Leoni Fohr
Beeld: War Child

Bronnen:
- https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/14/gewelddadige-verjaardag-voor-israel...
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-44104599
https://www.savethechildren.net/article/least-1000-children-injured-gaza...
https://www.unicef.org/press-releases/unicef-delivers-health-supplies-gaza
- https://www.aidajerusalem.org/80-ingos-demand-accountability-for-israels...