Hoe kinderen de dupe zijn van Trumps' brute afschrikbeleid

Om als 4-jarige je ouders plotseling te moeten missen, vaak na een zware en gevaarlijke vlucht uit je thuisland, is onmenselijk. De Amerikaanse overheid brengt jonge kinderen aan de grens opzettelijk psychologische schade toe, aldus Kenneth Miller, Sr. Psychosocial Advisor bij War Child.

Wereldwijde verontwaardiging

Maandag publiceerde non-profit organisatie ProPublica een opname met huilende kinderstemmen, wanhopig roepend om hun ouders nadat zij van hen werden gescheiden bij de Amerikaanse grens. Halverwege de opname is de baritonstem van een agent van de Amerikaanse 'Border Patrol' te horen: "Nou, we hebben hier een orkest", grapt hij. "Wat ontbreekt, is een dirigent." De audio-opnames werden wereldwijd met grote verontwaardiging ontvangen.

Een paar dagen later, op woensdag 20 juni, ging President Trump na alle protesten overstag: hij ondertekende een presidentieel decreet waarmee hij een eind maakt aan de scheiding van migrantenkinderen van hun ouders. Migranten die illegaal de grens zijn overgestoken, moeten nu samen met hun kinderen worden vastgezet, tot hun strafrechtelijke procedure is afgerond.

NOS-correspondent Arjen van der Horst: "Reken er maar op dat deze zet van Trump gaat leiden tot allerlei rechtszaken". Onschuldige kinderen die belanden in de gevangenis, dat is in strijd met allerlei verdragen die Amerika heeft ondertekend. 

Eerder deze maand groeide de kritiek op President Trump's immigratiebeleid, nadat fotograaf John Moore beelden verspreidde van een tweejarig meisje uit Honduras. Zijn foto's laten zien hoe het meisje huilend omhoog kijkt naar haar moeder, die op dat moment gearresteerd en weggevoerd wordt. Achteraf werd bekend dat moeder en kind een maand geleden waren vertrokken vanuit Honduras, voordat zij de grens bij Rio Grande overstaken.


Foto: John Moore (Getty Images)

Ruim 2200 kinderen gescheiden van ouders

In slechts zes weken tijd heeft de Amerikaanse regering ruim 2200 kinderen aan de grens van hun familie gescheiden. In april kondigde minister Sessions van Justitie een zerotolerancebeleid aan. Het doel van dit immigratiebeleid is het strafrechtelijk vervolgen van immigranten die illegaal de grens oversteken. Zij worden vastgezet, ook als ze nog niet eerder teruggestuurd zijn.

Omdat kinderen niet in gevangenissen voor volwassenen mogen worden vastgehouden, worden zij naar aparte centra gebracht. Volgens de regels zouden kinderen onder de 5 jaar bij hun ouders mogen blijven. Maar de praktijk blijkt anders te zijn.


Dit vinden wij

Kinderen scheiden van hun ouders brengt hen psychologische schade toe. Mark Jordans, hoofd Research & Development bij War Child: "Jonge kinderen scheiden van hun ouders kan leiden tot aanpassingsproblematiek, gepaard met verhoogd risico op emotionele- en gedragsstoornissen". 

"De harde en inhumane scheiding van ouders en kinderen, en het vastzetten van kinderen - die vaak al verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt tijdens hun vlucht - is een grote bedreiging voor hun mentale gezondheid en psychosociale ontwikkeling", aldus Kenneth MillerSr. Psychosocial Advisor bij War Child.

Om je ouders plotseling te moeten missen, vaak na een zware en gevaarlijke vlucht uit je thuisland, is onmenselijk. En kinderen samen met hun ouders vastzetten is géén oplossing.

War Child roept iedereen op zijn stem te laten horen tegen dit brute Amerikaanse beleid.

Deel onze oproep


Meer over onze missie

 

Tekst: Leoni Fohr
Beeldmateriaal: John Moore / Alessio Romenzi