Vijf vragen aan liedjesschrijver Mark Kuijpers

Vorige maand spraken we al met de schrijver van de War Child Schoolmusical. Deze keer stellen we vragen aan de man die de muziek schreef voor De Koning Te Rijk.


Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Mark Kuijpers. Ik ben componist, dirigent en pianist.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Het maken van nieuwe muziek en dat aan heel veel mensen laten horen. Als zij het dan ook nog mooi vinden, dan is mijn dag weer helemaal goed!

Wat was jouw uitdaging voor deze musical?

In De Koning Te Rijk maken de kinderen een reis door de tijd. Ik wilde daarom heel graag avontuurlijke muziek maken, alsof je in de film zit. Dat betekent dat ik een compleet orkest heb gebruikt, van violen tot trompetten en van drums tot een banjo. Dankzij mijn computer kan ik al deze instrumenten zelf bespelen. Luister zelf maar eens.

We hebben Dick van den Heuvel - de schrijver van de musical - ook geïnterviewd. Is zijn tekst altijd leidend, of draai jij het ook weleens om?

Ik begin altijd met de teksten van Dick, maar ik hussel zijn woorden nog wel eens door elkaar. Of ik kort het een beetje in, om het beter in de muziek te laten passen. Dick vindt dat gelukkig helemaal goed. De woorden en muziek moeten uiteindelijk natuurlijk perfect in elkaar passen.

Wat weet je nog van jouw eigen schoolmusical?

Ik herinner me dat ik toen ook al piano speelde. Dus alle liedjes van de musical speelde ik mee. Ik mocht een keer achter m'n piano vandaan komen om 1 regel tekst te zeggen! Dat vond ik reuze spannend. Ik dacht: 'laat mij nou maar lekker piano spelen.' Dat denk ik nu eigenlijk nog wel eens...