War Child krijgt 250.000 euro van 3FM Serious Request

18 december 2014
De actie van 3FM Serious Request – waarbij drie DJ’s zich een week lang opsluiten in een Glazen Huis en niet zullen eten – gaat dit jaar over misbruikte meisjes en vrouwen in conflictgebieden. Elk jaar gaat het ingezamelde geld naar het Rode Kruis. Dit jaar doneert 3FM ook een groot bedrag aan het programma van War Child in Congo, namelijk 250.000 euro.

Miljoenen meisjes worden elk jaar misbruikt. Zij hebben vaak zoveel meegemaakt dat ze zich bang en verward voelen. Door wat ze hebben meegemaakt, vertrouwen ze andere mensen niet meer zo goed. Daarnaast kunnen ze vaak niet meer terug naar hun dorp omdat niemand meer iets met hen te maken wil hebben na het misbruik.

"Niemand kon ons helpen"

“We liepen die dag rond een uur of vijf terug naar huis,” vertelt de inmiddels 18-jarige Kathryn. “Toen we de heuvel afliepen, kwamen we ze tegen. De rebellen uit het bos.” Kathryn moest op de grond gaan zitten. “We zeiden dat we haast hadden en snel thuis moesten zijn, maar ze lieten ons niet gaan. Niemand kon ons helpen. We hadden geen keuze.” Vlak daarna werd Kathryn misbruikt. Toen ze uiteindelijk thuis aankwam, stuurden haar pleegouders haar weg. Omdat Kathryn het geld was verloren dat ze van haar pleegouders had gekregen. Kathryn belandde op straat en moest allerlei klusjes doen om aan eten te komen. 

Hulp in Congo

War Child werkt al sinds 2003 in Congo, om kinderen te helpen die misbruikt zijn. Makkelijk is dat niet. Misbruikte meisjes kunnen niet zomaar praten over wat ze gezien en meegemaakt hebben. Ook hebben ze vaak lichamelijke klachten. Bovendien kunnen ze niet terug naar huis, omdat hun dorpsgenoten en zelfs hun familie vaak niets meer met ze te maken willen hebben. 

Panzi ziekenhuis

War Child werkt samen met het Panzi ziekenhuis in Bukavu, een stad in Congo. Daar worden de meisjes die misbruikt zijn, opgevangen. Zij krijgen medische zorg. Als ze lichamelijk hersteld zijn, kunnen ze naar Maison Dorcas, een huis waar ze beschermd worden. Met sport, spel en theater helpt War Child de meisjes in dit huis. Sommige kinderen zijn inmiddels tienermoeder geworden. Zij leren een vak, waardoor ze kans hebben op een normale baan. En ze kunnen met elkaar praten, waardoor ze elkaar begrijpen en weer zelfvertrouwen krijgen. Op deze manier krijgen Kathryn en de andere kinderen die misbruikt zijn de zorg die ze nodig hebben.

Dankzij het bedrag dat War Child van 3FM Serious Request ontvangt, kunnen er nog meer kinderen direct geholpen worden. Zo blijven kinderen niet hun hele leven slachtoffer, maar krijgen ze weer een kans op een zelfstandig leven.