Vredestip: Kinderanjeractie

19 april 2013
Weet je welke bloem sinds 2005 de betekenis ‘respect’ krijgt? De witte anjer. Met deze bloem laat je zien dat je respect hebt voor de strijd die veteranen in de oorlog leverden.

Veteranen zijn mannen en vrouwen, die vroeger soldaat waren en vochten in de oorlog. Zij kwamen op voor hun land en hun volk. Veel veteranen deden mee aan militaire acties overal in de wereld. Zij vochten mee in de oorlog voor vrede en veiligheid in landen waar oorlog was of strijd tussen bevolkingsgroepen. Veteranen hebben een zware tijd gehad door de vaak moeilijke omstandigheden waarin zij zaten. Met gevaar voor eigen leven kozen ze om als soldaat mee te vechten en zagen heel veel ellende.

Om deze veteranen te bedanken, wordt sinds 2005 elk jaar een grote landelijke veteranendag in Den Haag georganiseerd. Met een grootse optocht dat laat zien hoeveel bewondering er is voor deze mensen die hun leven hebben gegeven. Dit jaar is de veteranendag op 29 juni. Als geen ander weten veteranen wat voor een leed oorlog en strijd veroorzaken. Onschuldige mensen, vooral kinderen worden vaak slachtoffer.

De Stichting Anjerveteranendag wil kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar graag oproepen om mee te doen aan de Kinderanjeractie. Waarom? Om daarmee steun uit te spreken voor de strijd die veteranen moesten leveren. De stichting wil de opbrengst van deze actie gebruiken voor honderdduizenden oorlogskinderen die War Child een beter leven wil geven. Daarom geeft de stichting de netto opbrengst van de ‘Kinderanjeractie’ aan War Child.

Hoe werkt de Kinderanjeractie?

Ga voor eind mei bij je buren, familie en kennissen langs met een witte anjer. Vraag of ze een vrijwillige bijdrage willen leveren van tenminste € 2 euro per anjer via een eenmalige machtiging. Het is de bedoeling dat deze mensen de anjer op 29 juni, tijdens Veteranendag, dragen. In juni kom je de anjers, die je toegestuurd krijgt, bij deze mensen thuis langsbrengen.

Doe mee en help War Child de oorlog uit een kind te halen. Geef je voor 16 mei a.s. op via deze link en je ontvangt een pakket met twee anjers, een aantal bestelformulieren en uitleg over de actie.