Vluchten uit Zuid-Soedan

24 februari 2014
De laatste tijd is Zuid-Soedan veel in het nieuws. Er werd in december flink gevochten tussen twee bevolkingsgroepen. De Dinka’s en de Nuer-troepen. Het geweld is zo erg dat ruim 74 000 mensen zijn gevlucht.

Nieuw land
Zuid-Soedan bestaat pas sinds 2011. Daarvoor hoorde het land bij Soedan. Veel mensen wilden dat het noorden en het zuiden aparte landen zouden worden. Na meer dan vijftig jaar oorlog is Zuid-Soedan nu een apart land. Vele vluchtelingen uit de omringende landen terug naar Zuid-Soedan om een nieuw leven te beginnen. Maar het is er nog steeds onrustig.

Vluchten voor geweld
Afgelopen december laaide het conflict tussen de twee bevolkingsgroepen op. Veel mensen sloegen opnieuw op de vlucht. Bijvoorbeeld naar buurland Oeganda. Niet alleen Zuid-Soedanezen maar ook de Nederlandse broers Daan, Jeroen en Rick moesten Zuid-Soedan verlaten. Zij vertelden hierover in het Jeugdjournaal.

Gevaarlijk
Ook medewerkers van War Child vluchtten uit Zuid-Soedan. Omdat het werk even te gevaarlijk werd.

Oorlogskinderen helpen

Gelukkig zijn de War Child medewerkers nu weer terug in Zuid-Soedan. En kunnen zij op een aantal plaatsen weer voor sport, spel en onderwijs zorgen op een veilige plek. Hier kunnen kinderen spelen. En leren ze omgaan met hun angst en verdriet.

Meer veilige plekken
War Child kijkt op dit moment hoe ze de Zuid-Soedanese kinderen ook op andere plekken in het land zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat is niet eenvoudig met zoveel geweld.