Syrië: drie jaar oorlog

24 maart 2014
Syrië. Een land onder Turkije. Op vijf uur vliegen van Nederland. Op 15 maart 2014 was het drie jaar geleden dat de oorlog daar uitbrak. Miljoenen mensen zijn gevlucht voor het geweld. En nog elke dag vluchten mensen naar buurlanden. Zoals Libanon.

In Libanon maken Syrische vluchtelingen nu ongeveer een vijfde deel uit van de bevolking. Stel dat je in een klas met 30 kinderen zit. Dan betekent dit dat 6 van je klasgenoten gevlucht zijn voor de oorlog. 

Thuis voelen in Libanon
Minou werkt voor War Child in Libanon. Samen met haar collega’s zorgt zij ervoor dat Syrische kinderen zich daar meer op hun gemak voelen. Kinderen zoals Kareem en Maryam.

Minou: “We zorgen voor veilige plekken. Hier kunnen Syrische kinderen weer spelen, nieuwe vrienden maken en onderwijs volgen."

Op deze plekken leren kinderen te praten over de vreselijke dingen die ze hebben meegemaakt. 

Lekker in je vel
Als je zoveel hebt meegemaakt als de ouders en kinderen uit Syrië, heeft dat invloed op hoe je je voelt. Je kunt veel beter met dingen omgaan, als je lekker in je vel zit.

Minou: “Het is belangrijk dat we deze kinderen zo snel mogelijk leren omgaan met hun boosheid, angst en verdriet. Zodat ze zich weer beter voelen en naar de toekomst durven te kijken.”

Wereldwijde aandacht voor Syrische kinderen
Deze maand was er op verschillende plekken ter wereld een kunstwerk van kunstenaar Bansky te zien. Om aandacht te vragen voor Syrische kinderen.

Ook op het Rijksmuseum in Amsterdam was 'het meisje met ballon' te zien. 

Kom ook in actie voor Syrische kinderen of laat een tweet voor hen achter!