Sahar woont in Gaza en moet thuis blijven

25 augustus 2014
De 13-jarige Sahar woont in Gaza en kan al weken niet naar buiten. Het is te gevaarlijk. Het Israëlische leger heeft huizen en gebouwen in Gaza gebombardeerd. En vanuit Gaza zijn er raketten afgevuurd op Israël.

Sahar vertelt: “Ik mis de straat. Mensen zien en me levend voelen. Ik wil weer kunnen ademen.” Maar ze is ook boos: “Om in een huis opgesloten te zitten, vast te zitten op één plek. Om geen muziek te kunnen luisteren, of zelfs te douchen terwijl het zo warm is. Tot wanneer? En, waarom?” 

 
Sahar heeft elke dag en nacht bommen horen ontploffen. Zo’n bom had ook op haar huis kunnen vallen. ’s Nachts is ze zo bang, dat ze vaak pas in slaap valt, als het alweer bijna ochtend is.

Bang en verdrietig

Sahar is niet de enige. Veel kinderen in Gaza zijn bang en verdrietig door de gevechten. Ze hebben last van nachtmerries en plassen soms in hun bed. Niemand weet wanneer het veilig is om weer naar buiten te gaan. Dat is best moeilijk. Want hoe gaat het met vriendjes en vriendinnetjes? En wanneer gaat de school weer open?

Sahar zegt: "Normaal zou ik nu al weer naar school gaan, want de grote vakantie is voorbij. Ik wil zo graag mijn schooltas inpakken en mijn kleren uitzoeken voor de eerste schooldag. Maar dat kan nu niet. Het is niet eerlijk." Voorlopig zit Sahar nog thuis. Er is bijna geen electriciteit, dus ze kan geen tv kijken of muziek luisteren. Daarom is ze begonnen met loomen. Want dat kan nog wel.

Over de oorlog

De strijd tussen de Palestijnen en de Israëliërs duurt al tientallen jaren. Begin juli zijn de gevechten in Gaza weer opgelaaid. Dit heeft veel gevolgen voor de kinderen die daar wonen. Wil je meer weten over het conflict? Bekijk dan de site van het Jeugdjournaal.