Rollenspellen en toneelstukjes

21 oktober 2014
Oorlogskinderen hebben vaak heftige dingen gezien en meegemaakt. In de projecten van War Child leren zij om te gaan met hun angst en verdriet door mee te doen aan creatieve activiteiten. Maar wat leren de kinderen eigenlijk in deze projecten? En hoe helpt het ze? Elise werkt bij War Child en vertelt je hier alles over.

"Elk land waar War Child werkt heeft weer andere tradities, gewoontes of een ander geloof," zegt Elise. Zo zijn de meeste mensen in Colombia Rooms-katholiek en in Syrië zijn er meer moslims. Als Elise de programma’s maakt, houdt ze rekening met de cultuur van een land. In sommige landen praten kinderen bijvoorbeeld minder snel over hun gevoelens.

Ruzie en vriendschap

In een project van War Child komen 20 tot 25 kinderen één keer per week bij elkaar. Elke week gaat het weer ergens anders over. Over ruzie, vriendschap of omgaan met volwassenen bijvoorbeeld. De kinderen doen mee aan rollenspellen, voeren toneelstukjes op, leren om samen te werken, spelen spelletjes en schrijven over hun gevoelens.

Woorden in plaats van geweld

"In landen waar het oorlog is zien kinderen vaak elke dag geweld om zich heen. Hierdoor zijn ze gewend om ruzies op te lossen met geweld, in plaats van met woorden," zegt Elise. "Nadat de kinderen een tijdje hebben meegedaan aan een War Child project kunnen ze vaak makkelijker vrienden maken. Ze zijn minder snel boos en kunnen andere mensen weer vertrouwen."