Papy wil schooldirecteur worden

24 december 2014
Papy (15) groeide op in Oost-Congo. Omdat het daar oorlog is, zag hij veel geweld om zich heen. Op jonge leeftijd hield hij al een geweer vast. Nu doet hij mee met de activiteiten van War Child en leert hij rekenen, schrijven en lezen.

Toen Papy nog maar 12 jaar was, kwam hij bij een gewapende groep terecht. Vijf jaar daarvoor overleed zijn vader. Een verdwaalde kogel raakte hem. “Na de dood van mijn vader vond ik het steeds moeilijker om me te concentreren op mijn huiswerk.” Uiteindelijk stopte Papy helemaal met school, omdat zijn familie het niet meer kon betalen.

Elke dag hing Papy maar wat rond in het dorp, samen met kinderen van zijn leeftijd. Een paar van hen waren lid van een gewapende groep. “Op een dag sloot ik me bij hen aan, en vocht mee."

Terug naar school

Begin vorig jaar besloot Papy dat hij weer naar school wilde gaan. Tot zijn verrassing liet zijn leider hem gaan. Papy verliet de gewapende groep en kwam terecht bij een Safe Space van War Child. Op deze veilige plek leerde hij om te gaan met zijn gevoelens. 

Papy heeft weer een doel

Leren vindt hij nog steeds moeilijk, maar toch zet hij door. Hij werkt bij boeren in het dorp om geld te verdienen voor school. Het is hard werken, en Papy is er niet dol op, maar toch gaat hij door tot hij zijn doel bereikt. “Op een dag wil ik schooldirecteur zijn en zorgen dat kinderen die in armoede opgroeien, zoals in mijn dorp, toch naar school kunnen.”