Oorlogskinderen van toen en nu

22 april 2014
Het is bijna 4 mei. Ieder jaar worden dan Nederlandse slachtoffers herdacht die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen.

Nooit vergeten
Jan heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Hij weet hoe het is om als kind op te groeien in oorlog. Nog elke dag denkt hij terug aan de vreselijke dingen die hij heeft meegemaakt.

Net als War Child vindt Jan het belangrijk om in actie te komen voor oorlogskinderen van nu. Daarom doet hij mee aan de speciale War Child campagne rondom 4-5 mei.

Omgaan met gevoelens
Jan: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog heb ik als jongetje verschrikkelijke dingen meegemaakt. Hierdoor vind ik het moeilijk om mensen te vertrouwen. Ik heb nooit goed leren omgaan met mijn emoties.”

Weer kind zijn
Jan heeft nooit echt kind kunnen zijn. Hij vindt het belangrijk dat de oorlogskinderen van nu wél deze kans krijgen. Dat ze samen met War Child leren praten over de oorlog en hun gevoelens. Zodat zij kunnen bouwen aan een toekomt.

Opluchting
Jan praat nu voor het eerst in zijn leven over de oorlog. Speciaal voor de nieuwe campagne van War Child. Hij voelt zich erg opgelucht dat hij zijn verhaal kwijt kan. Na al die jaren kan hij zijn ervaringen nu een plekje geven.

Niet alleen Jan vertelt zijn verhaal. Ook Bekende Nederlanders die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Deze verhalen kun je tussen 28 april en 9 mei 2014 op de radio horen. Of zien op televisie.