Miguel wil profvoetballer worden

04 maart 2015
Miguel is 11 jaar oud en woont met zijn ouders en oudere broer in het noorden van Cauca in Colombia. Het is daar niet veilig. Gewapende groepen zorgen voor veel geweld in Cauca. In het project ‘In the Game’ kunnen Miguel en de andere kinderen tijdens het sporten hun hoofd leegmaken en de zorgen even vergeten.

Miguel is dol op voetbal en wil later graag een echte profvoetballer worden. Helaas is deze droom nog ver weg. Miguel ziet iedere dag geweld om zich heen. De gewapende groepen vallen scholen binnen, ontvoeren kinderen en dwingen hen te vechten als kindsoldaat. Hierdoor voelt hij zich onveilig en onzeker over zijn toekomst. Gelukkig helpt zijn familie hem enorm. “Mijn familie is ‘cool’, ze spelen met me en zorgen goed voor me”, zegt hij. “Ook de mensen in de buurt zijn aardig voor me omdat ze naar me omkijken.”

Meer dan een spelletje

War Child snapt dat voetbal niet alleen een spelletje is, maar dat het ook kan helpen om te ontsnappen aan al het geweld. Door samen voetbal, basketbal en andere sporten te doen, leren de kinderen over hun nare ervaringen te praten en de juiste beslissingen te nemen. Zodat ze zelf niet bij een gewapende groep terecht komen. Miguel weet gelukkig wat hij doet: “Ik houd van oefenen op het veld, maar ik zorg dat ik altijd eerst mijn huiswerk maak.”

Gek op scoren

Miguel heeft al veel geleerd in het project. Hij kan nu beter omgaan met andere mensen en heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Miguel: “Als iemand valt dan help ik diegene graag overeind. Ook respecteer ik de andere spelers en speel ik eerlijk.” Hij weet dat hij veel moet oefenen de komende tijd, want er komt een groot toernooi aan met de andere scholen. Maar Miguel maakt zich geen zorgen: “Ik ben een aanvaller en ben gek op scoren.”